2021-04-11
本身我都几钟意西环呢一边嘅环境,感觉上繁华得来又唔会话太过多人,都几钟意有特色嘅旧区,小店林立,唔会太多大集团嘅品牌系呢一度。咁今次想揾啲西餐食下,一入到去都觉得几有特色,毕竟香港地好少餐厅有几层,同埋超级高嘅楼底,啲相系我哋就嚟到10点嘅时候先影,因为限聚令嘅缘故,差唔多10点啲人都走得7788 ,所以先有咁多空间可以影相首先要介绍吓个头盘,Cicchetti platter,好明显系充满意大利风情嘅头盘,有啲酸酸甜甜嘅蕃茄碎酱配搭面包,另外再配搭东江牛肉包火箭菜,仲有一个好香浓嘅芝士奶球,都几开胃醒神,为接下来嘅美食提供序幕。Clams将一啲大大只嘅新鲜蚬,在配搭忌廉同酒等等而制成嘅一碟菜式。10分好食,必须要将多士整个浸喺个汁入边,然后再配搭蚬肉一齐食,𠮶刻嘅感觉就好似现在身处喺欧洲嘅餐厅入边咁美好,回想起几年前去欧洲旅行嘅开心日子。Steak tagliata 外脆内软,同其他餐厅有少少唔同,一试就知系靓野,我自己少食牛对牛肉嘅研究不多,但系都会令到我爱上食牛!在配搭起好香牛油味嘅薯蓉,真系食到唔停口。Seafood tagliatelle 简单来讲就系一碟海鲜篇意粉,佢嘅酱汁
Clams
Steak tagliata
在配搭起好香牛油味嘅薯蓉,真系食到唔停口。
Seafood tagliatelle
甜品方面,我哋就试咗呢一个豆腐布甸,同埋Tiramisu,其实豆腐布甸喺其他地方都好常见,不过佢哋呢度将个味道嘅比例啱啱好,豆腐嘅味道唔会太浓,但系喺个布甸入边都十分有质感。tiramisu 入边嘅cream,咖啡同酒嘅比例啱啱好,互相辉映得来唔会抢去风头。
Cocktail 方面,green mile个味道好适合初尝酒精饮品嘅朋友尝试。