2019-04-19 1606 浏览
今晚来到梓桐堂吃晚饭, 为了试多d唔同野食,我地决定每人点一道菜,大家一齐share~我地点咗6份一人套餐,每份都有主菜,汤,白饭,甜品首先送上来的是餐汤,只有汤水,没有"渣",饮得出无落味精,几鲜甜,唔错~跟住既系主菜,这道菜好惹味,麻辣既胡椒味配上嫩滑既鸡肉,味道唔错~同埋成碟鸡肉好少骨,啖啖肉,配白饭一齐食,一流~第二碟上场既系, 因为本身已经有饭,所以点呢个套餐唔会跟白饭的~呢碟炒饭炒得粒粒分明,除咗平日炒饭经常见到既葱,蛋白,海鲜, 呢碟炒饭还混埋蟹子一齐炒,每食一啖,就感觉到D蟹子系口入面爆汁出黎,好鬼正>< 第三碟上场既系我最欣赏既,  这首菜酒香,肉质嫩滑,d鸡肉吸哂酒既香味,非常正! 系朋友必点之选,呢碟炒蛋除了有黑松露外,还有大量海鲜同葱花一齐炒,虾肉够爽口弹牙,带子够鲜甜, 又系一道送饭一流既菜~呢道有惊喜,初时觉得一碟肉饼卖$168好似有点不化算,食过先知道厨师既心机,肉饼混咗果皮碎,好香口,猪肉好弹牙,蒸肉饼既火候岩岩好,唔会过老,感觉到系厨师有心机之作,不过$168都系有点偏贵...haha最后一道主菜唔记得影相,上汤够清甜,豆苗够嫩,唔错~

我地点咗6份一人套餐,每份都有主菜,汤,白饭,甜品

跟住既系主菜[黑白胡椒手撕鸡],这道菜好惹味,麻辣既胡椒味配上嫩滑既鸡肉,味道唔错~同埋成碟鸡肉好少骨,啖啖肉,配白饭一齐食,一流~

黑白胡椒手撕鸡

第二碟上场既系[梓桐海鲜炒饭], 因为本身已经有饭,所以点呢个套餐唔会跟白饭的~

梓桐海鲜炒饭

第三碟上场既系我最欣赏既[梓桐花雕皇醉鸡],  这首菜酒香,肉质嫩滑,d鸡肉吸哂酒既香味,非常正!

梓桐花雕皇醉鸡

[黑松露炒蛋] 系朋友必点之选,呢碟炒蛋除了有黑松露外,还有大量海鲜同葱花一齐炒,虾肉够爽口弹牙,带子够鲜甜, 又系一道送饭一流既菜~

黑白胡椒手撕鸡

呢道[蟹子银鱼蒸肉饼]有惊喜,初时觉得一碟肉饼卖$168好似有点不化算,食过先知道厨师既心机,肉饼混咗果皮碎,好香口,猪肉好弹牙,蒸肉饼既火候岩岩好,唔会过老,感觉到系厨师有心机之作,不过$168都系有点偏贵...haha

蟹子银鱼蒸肉饼

最后一道主菜[上汤浸豆苗]唔记得影相,上汤够清甜,豆苗够嫩,唔错~不过值唔值得$168点个菜苗,就见人见智了 hahaaa
但因为我地人多黎食饭,点都要叫返个菜食下好d,唔想成枱都系肉,做食肉兽hahahaaa

最系系跟餐既甜品,一set有2样野,左边系热既雪耳糖水,右边系提子啫哩, 一中一西既配搭,都几得意~ 中意佢个雪耳糖水多d,唔太甜,又够滋润~

甜品

最后,不得不赞梓桐堂的一件事,佢地既𩠌菜真系好自家制feel,无落味精,食完唔会口渴,同埋每道菜既调味刚刚好,唔会抢过食材既原味,食材也是十分新鲜,高质数,值得一赞~

2019-03-26
梓桐海鲜炒饭