2024-03-16
虽然美孚都算系香港其中一个美食沙漠区,但好彩都有间「饺子妹上海云吞面」可以揾到啲素食。🤩餐牌上有一页「素食类」,有汤饺,碟头饭,甚至炒年糕都有。菜式唔系话好吸引,都系比较家常啲普通食物。我同太太试咗:🥟 上汤素菜饺 $46我问老板娘系咪素汤,佢话素饺汤系冇肉嘅。馅料有粟米,红萝卜,冬菇,椰菜,已经调咗味,我觉得食落有啲咸,我会宁愿佢清淡啲等我自己落调味料。🙂🐤上海素鸡面 $48其实嚟呢度食之前真汉子太太叫过 Foodpanda 食过,果次食到嘅素鸡系正常素鸡样,但呢次食到嘅基本上系豆腐样,可能换咗第二只牌子。所以味道唔使介绍啦,就系豆腐咁味,不过有块啡色外皮卖相比较靓仔。😘🫛 雪菜毛豆面 $54雪菜毛豆有啲芡汁,加埋面食几好味,我哋都觉得呢款系三款之中最好食。😋啲面嘅面质非常普通,讲唔上好食,但份量好多。食完先留意到面可以转粗面,米线,米粉,粉丝,河粉,转出前一丁都只系加 $2。如果再嚟食可能会试下粗面,睇下会唔会好食啲。🤨以上三款都可以加 $5 要豆浆或 $6 饮咖啡奶茶,价钱非常经济抵食,难怪非常多街坊熟客捧场。❤️💚
🥟 上汤素菜饺 $46
🐤上海素鸡面 $48
🫛 雪菜毛豆面 $54
以上三款都可以加 $5 要豆浆或 $6 饮咖啡奶茶,价钱
非常经济抵食,难怪非常多街坊熟客捧场。❤️💚