2023-04-11
每次喺中环返实习,都会约friend子黎呢一间拉面食lunch 🍜🍜🍜呢间拉面好特别,主打唔系日式而系美式拉面😮😮 成间舖头嘅装修都系偏美式风格(有啲Cafe嘅感觉),系咁嘅环境食拉面都几有特色😙1. 原只慢炖鸡髀酱油汤拉面 $138Food Sec基本上每次嚟都系食呢一款招牌嘅鸡髀酱油拉面😂😂因为平时食拉面都系配叉烧或者系鸡扒,呢度竟然有原只鸡髀上,都几吸引🤣🤣佢只鸡髀系慢煮嘅,所以啲肉系超级软稔,基本上你轻轻一督都已经夹到啲肉黎食,但你又唔会觉得好似煲汤煲咗好耐𠮶啲老鸡咁鞋咁柴,所以都几好食❣️汤底系鸡白汤嚟嘅,就加咗酱油味,配上干葱同埋木鱼粉吊味,拉面都系比较稔身嘅~2. 柚子海盐拉面 $98Friend子啱啱做完运动,所以就叫咗比较清新嘅柚子海盐拉面🍃🍃个汤底做得相当出色,比较轻身(Food Sec食拉面系好怕一啲好浓好稠嘅汤底😅),唯一有少少不足嘅系柚子味唔够出,但整体嚟讲都好好食嘅(friend子差唔多饮晒佢啲汤咁滞😂😂😂)呢度嘅定价一啲都唔平嘅,但有喺中环返工都会知道中环食lunch都真系几贵🫠🫠所以呢间衡量过质素、环境同地段各样因素之后我觉得还可以接受嘅~味道:👩🏻💻7
1. 原只慢炖鸡髀酱油汤拉面 $138
2. 柚子海盐拉面 $98