2019-06-08 10717 浏览
婆婆生日,就近订咗李公馆,方便老人家。围埋坐有老有嫩,都坐得几舒服下~我哋订台嘅时候,个姐姐提我哋有啲菜式想食要预订,所以先来讲下呢到要订嘅菜式~见到个样好霎色,大家都哗咗出声~不过上面果笃金碧辉煌系装饰,唔系食物,摆上台影咗几张相就拎走咗啰~估计都系循环再用嘅装饰,anyway ,都几抢镜。周边摆咗些少生果,面层有糖浆,食落去有冰糖葫芦嘅feel,可以留待做饭后甜点。冰下面先系主角——咕噜肉,都系冻食,酸酸甜甜,呢道菜式好有谂头。印象中最特别嘅应该系呢个啤梨形,但食落系虾蟹肉嘅菜式,很有心思嘅做法,外表同口味同样出色。皮脆肉香,茶味不太浓。咖喱汁分开上,我冇点到咖喱,啲调味都已经几好,口感软韧有致。唔多觉有咩茶味,味道偏淡。糯米饭吸收晒啲鲜虾味,一粒粒好软熟。因为系大伙人食饭,不适宜相机食先,好多菜式未能尽录。可以算系好有创新嘅中式菜馆,迎合咗现代人嘅美感同对口感的追求,值得推荐。
婆婆生日,就近订咗李公馆,方便老人家。

围埋坐有老有嫩,都坐得几舒服下~

冰镇咕噜肉

黄金脆啤梨

皮脆肉香,茶味不太浓。

脆皮茶香鸡

鲍螺片花菇鹅掌煲

咖喱脆皮牛腩

茶香熏流心蛋

唔多觉有咩茶味,味道偏淡。

笼仔糯米蒸虾饭

糯米饭吸收晒啲鲜虾味,一粒粒好软熟。
因为系大伙人食饭,不适宜相机食先,好多菜式未能尽录。

冰镇咕噜肉
笼仔糯米蒸虾饭