2011-12-10
为左呢个High Tea, 一点钟就黎到攞位, 但都系waiting list. 到4点零钟, 收到call 叫我哋上去, 俾我哋预期早.一上到去, 话有window seat, 真系好开心 我哋挂位影无敌海景同太阳(未到日落), menu送黎后十几分钟都未order, 个waitress就走黎问, "2位order 得未呢", 好无礼貌.我哋order 左 Tea Set for 2, 我叫左Earl Grey, 唔苦涩, 味道香浓, 正! 加左小小奶, 变左奶荼 , 都系唔加奶同D甜品夹D. Waiter/Waitress 全程都无同我地加茶, 乜service 咁差?传统三层架嘅tea, 感觉好high class. 由上层咸点食起: ~ 三款都系三文治, 失败之作, 仲差过出面普通面包店, 三文治都系干干地, 厚烧玉子番茄还可以, 迷迭香咖喱火腿无咩咖喱未, 薄荷烟三文鱼特别差, 咬唔断咁 由中层到下层都系甜点, 中层较好:~ 黑樱桃蛋白Macaron: 上面一小片金泊, 飘下飘下, 几得意; 好甜, 中间蛋白好cream, 唔错.~ 拧檬吉士挞: 上面一粒红桑子, 好
传统三层架嘅tea, 感觉好high class.
由上层咸点食起:
~ 拧檬吉士挞: 上面一粒红桑子, 好美观; 中间拧檬酱好酸, 挞外层好硬, 把刀要用力切先得, 呢个胜在开胃.
~ 蓝莓芝士蛋糕: 芝士无出面食嘅咁实, cream 小小, 好味, 略嫌芝士味唔够浓; 饼底够脆, overall 几好
~ 杏仁乌结糖炮芙: 松脆, 好正.
~ 法式软木塞蛋糕: 味道一般, 朱古力都一般. ~ 朱古力贝壳蛋糕: 味道都几好
~ 英式松饼 & 提子松饼: 正常, 提子甜度适中.
~ 草莓杯: 好cream, 甜甜地, 小小酸, 甜搭酸配OK, 好味. 食物一般, 反而环境一流 坐window seat, 居高临下, 景物一览无遗, 日落, 夜景配christmas 灯饰, 如此美景, 已经值回票价!