2010-07-21
19/07/2010 上午 11:15 左右, Thxdtsdd 及太太黎到深水埗添好运点心专门店吃午餐, 准备试一下平价美芝莲级既食物. 当时冇人等位, 即刻可以入座, 不过座位都几逼.我地马上睇只有一张咁大把既点心纸, 选择并不多, 不过唔紧要, 最紧要食物好食就得. 大排档式茶壶, 只有独沽一味的普洱菜, 每位 $2, 味道都 ok 啦, 起码 d 茶唔会浓到苦.落左 order 后, 等 5-10 分钟就有点心上台了. 先来黄沙猪润肠, 肠粉皮又薄又滑, 加埋细细块既猪润肠, 好好食! Thxdtsdd 之前都系广州食莲香楼食过猪润肠, 都唔够添好运好食!豉汁蒸凤爪, Thxdtsdd 卖相, 颜色好靓, 豉椒味都好好, 凤爪又够淋, 最重要系唔会煮到 d 皮都甩埋, 值得一赞!晶莹鲜虾饺, 皮都几薄, 虾几新鲜, 大致不错!煎腊味萝卜糕, Thxdtsdd 及太太都觉得好吃, 几足萝卜, 唔会只系一旧粉, 不过就冇咩腊味了.古法糯米鸡, 大大只, 几抵食. 燸米比其他酒楼软熟, 好吃, 馅料都几足, Thxdtsdd 收货了.最后黎既系酥皮焗叉烧包, Thxdtsdd 觉得
晶莹鲜虾饺, 皮都几薄, 虾几新鲜, 大致不错!
最后黎既系酥皮焗叉烧包, Thxdtsdd 觉得好好食, 特别系酥皮甜甜地, 又香口! 虽然包仔细细, 但叉烧馅料都好足, 正! 大家一定要试试啊!
今餐埋单要 $91, 唔算贵, 食物真系唔错, 比一般酒楼好, 不过服务就真系麻麻了, 侍应又"论尽", 先整跌 Thxdtsdd 太太的筷子, 再几乎整跌对面同座既食客的筷子, 而且清洁台面又马虎, 呢 d 都绝对要改善既地方.
我地走既时候大约 12:15, 已经有几多人等位了. 下次 Thxdtsdd 黎吃点心, 都要早 d 先!
相片可参考: