2021-08-06 687 浏览
订左Petrus Lunch为同行庆祝生日, 但今年失策, 迟左少少book所以冇窗口位, 想坐窗边既朋友记得至少要一个月前预订.出席之前有听闻餐厅既酒藏量系香港黎讲算数一数二, 只系心谂靓酒都未必轮到普通人可以饮得起.Set Lunch简左3 course, 再另加红虾. Petrus值得你每个course都wine pair, 我地由主菜开始先配酒, 有点后悔太迟先开始pair.Wine pairing 三个价钱丰俭由人, 而我地只系简最入门既Sommelier Pairing, 但已经好满意sommelier挑选既每一杯酒, 价钱不贵但饮到高质既酒, 惊喜.同酒相比, 食物既表现就显得中规中矩. 较为出色同有印象既系红虾, 主菜既八爪鱼, 甜品同生日蛋糕.要上二三星, 食物方面仍需努力. 而且由年头开始留意Petrus既菜单, 食材愈转愈冇咁矜贵, 去到要食既月份, 难免有点失落.服务细心, waiter见到我地留意酒都会主动介绍餐厅既酒类活动.吸引到我再去多次既一定系酒. 好评都系比酒.

Set Lunch简左3 course, 再另加红虾.

同酒相比, 食物既表现就显得中规中矩.
要上二三星, 食物方面仍需努力.

吸引到我再去多次既一定系酒.
好评都系比酒.

Bread  Basket