2022-01-05
天气冻好想食火锅,今次嚟咗呢间朋友介绍嘅火锅店,汤底好味,而且食材用料新鲜。我哋拣咗鸳鸯汤底$188,一边系滋补美人锅,另一边系麻辣汤。美人锅汤底好出色,用了十足,有半只竹丝鸡、党参、北芪、红枣、桃胶,个汤好甜,打边炉之前我哋每人饮咗一大碗,好滋补。只乌鸡肉质都唔嚡,几有鸡味。麻辣汤抵𠮶边都有蜂巢豆腐同埋鸭血,吸晒啲汤汁,好惹味。白鳝片$118鳝片厚肉,肉质爽,鲜甜肥美,好新鲜,一啲都唔腥。黑松露虾丸$48呢个有得拣半份,有4粒,啱晒我哋两丁人可以试多啲唔同款式。虾丸好爽口弹牙,有虾嘅鲜味再加上超级浓郁嘅黑松露香味好食。梅菜猪肉丸$40呢个都系叫咗半份,猪肉丸打得好爽口,质感有啲似贡丸,加上甜甜嘅梅菜,好好味。凤城水饺$42半分有四只,水饺入面嘅虾肉系搞烂的,如果用原只虾更好,但系呢个味道都唔错,有好多爽口嘅木耳丝,食落口感清爽。皇帝菜$48菜鲜嫩,冇渣,打边炉食咁多嘢系要食返啲蔬菜,感觉健康啲。红薯粉 $38红薯粉用嚟放汤食最啱,烟烟韧韧,吸晒打边炉汤底嘅精华,超级入味。Follow 社交平台仲送嘢饮,我哋分别拣咗杞子桂圆菊花蜜同埋洛神花茶,打边炉饮番杯冰冻饮品,好舒服。最后仲有雪糕
我哋拣咗鸳鸯汤底$188,一边系滋补美人锅,另一边系麻辣汤。美人锅汤底好出色,用了十足,有半只竹丝鸡、党参、北芪、红枣、桃胶,个汤好甜,打边炉之前我哋每人饮咗一大碗,好滋补。只乌鸡肉质都唔嚡,几有鸡味。 麻辣汤抵𠮶边都有蜂巢豆腐同埋鸭血,吸晒啲汤汁,好惹味。
白鳝片$118
鳝片厚肉,肉质爽,鲜甜肥美,好新鲜,一啲都唔腥。
黑松露虾丸$48
梅菜猪肉丸$40
凤城水饺$42
皇帝菜$48
菜鲜嫩,冇渣,打边炉食咁多嘢系要食返啲蔬菜,感觉健康啲。
红薯粉 $38
最后仲有雪糕糯米糍送添。埋单发现原来有七折,抵咗好多,呢餐食得好满足。