Plato Cafe & Bistro (Mikiki)

2024-08-13 3431 浏览
自从开咗Airside之后,同老婆都多咗嚟新蒲岗呢边,因为一出地铁站天桥驳天桥就过到嚟呢头,加上我哋住喺屯马线之上,一程车就过到嚟,非常简单方便。今晚就过到嚟Mikiki揾食,又可以逛吓「一田」 。见到新开咗一家「Plato Cafe & Bistro」, 大约喺年初到访过其佐敦店,试过佢啲嘢有质素,所以,就同老婆试呢间,有保证嘛!呢间由门面到内笼,比起佐敦店感觉截然不同,呢间嘅装修明显比较高雅,但不俗气,而且楼底高,近门口一排排嘅卡位超级阔落,女生嘅话坐6个都无问题。而餐厅呈L型,再入啲嘅用餐区亦非常之大,做上拱门框显得非常优雅,而且,对住一排偌大嘅玻璃窗,就算喺夜晚无乜景,感觉都会喺开扬啲。折页式嘅主餐牌,打开一睇就有齐所有菜式,包括汤品、沙律、薄饼、前菜、主菜、全日早餐、意大利面、意大利饭、甜品……等等,选择非常之多。如果想食抵啲,就梗喺拣晚市套餐啦,包是日餐汤、主食及基本饮品,而主食都有成14款选择供应,应该都唔难拣。再想食得好啲、又抵啲,就不妨晌两款二人套餐中落手,一款卖$458,另一款卖$546,同样包前菜、餐汤、主食、甜品及饮品,计落确喺几划算。以二维码落单,除咗个介面清
以二维码落单,除咗个介面清晰易用之外,最欣赏就喺有好多额外选项
,就好似咖啡、甜品都可以拣后上,牛奶又可以拣热嘅。
餐具、糖包、牙签就放晌枱上一旁,摆放整齐,份量充足,其实,亦反映到服务一环,晌预备上交足功课。此外,店员嘅服务都好细心,主动添水收拾,服务颇为熨贴,而且,都好有礼貌。
蘑菇忌廉汤

个汤睇表面已见有好多细微嘅蘑菌粒,未饮都闻到阵阵菌香,饮落菌味果然浓郁,质感柔滑,细微嘅菌粒增添咗口感。
西班牙海鲜饭 $148

虽然唔喺传统嘅西班牙饭有个小镬盛载登,不过单睇卖相都非常有有料到,话晒呢个都喺厨师推介嘅菜式,海鲜料有大虾、青口同鱿鱼,非常鲜甜,而啲饭粒够湿润,仲渗出浓浓鲜味,事后先知加咗唔龙虾油去煮,真喺好有画龙点睛之效。
露丝玛莉香草羊架 $218

3大支羊架烧得外观焦香,配以烤西兰花同巨型焗薯,卖相已经够抢眼。选上5乘熟,果然,煎到啱啱好,色泽粉嫩而唔会有血水渗出,小试一口,肉质柔嫩富羊肉嘅膻香,并渗出阵阵露丝玛莉香草香。西兰花烤过固然好食啲,而焗薯都好正,因为加咗酸忌廉同啲烟肉碎,又有薯味㖞。
蜂蜜柚子茶

老婆就梗喺拣杯热饮啦,呢杯喺佢最啱心水嘅,有蜂蜜又有柚子,嚟到嘅仲加咗片柠檬,饮落更加清新滋润。
蜂蜜柚子茶
意大利即磨咖啡

小弟就留到食甜品时先上杯咖啡,感觉更加叹,而咖啡唔单止喺即磨货式,仲饮得出啲豆都喺靓货,饮落醇厚芳香而细腻。
意大利即磨咖啡
麻薯千层酥盒子配雪糕 $58

我哋所拣嘅一人餐就唔包甜品,所以,额外嗌咗呢款甜品共享。讲卖相,真喺抢晒分,做得非常精致。而麻薯千层酥盒子口感几特别,几酥脆,麻薯烟烟靭靭,仲搭咗块拖肥饼干配咖啡,真喺一流。
麻薯千层酥盒子配雪糕
跟佐敦店一样,综合而言,无论环境、招呼,抑或食物,都好满意,喺值得再光顾嘅餐厅。