2017-11-06
打边炉就打得多,烤鱼都系最近先尝试,老实讲以前就完全唔食鱼,细个啃过鱼骨之后惊惊(每个人都有这样的阴影吧…哈哈),一直都唔钟意食鱼,到咁大个人都唔系好识吐骨,亦都怕麻烦,但有一次喺屋企附近嘅烤鱼店,食过之后,就爱上呢个味道,期后我都成日相约朋友食烤鱼。比起鸡煲,我更爱鱼了,因为𠮶种香辣嘅味道系好唔同的。其实成日都想北上食,不过朋友中唔系个个都食到辣野,怕去到唔啱食。呢几日凉凉地,又瘾起,一行三人黎到天后呢边嘅烤鱼店试试。餐厅门面亮眼,墙上画左好抢眼兼可爱嘅壁画,有个猫厨师烤紧鱼,侧边有好多海鲜、串烧等,几有心思,同时又话左俾你知,【十二味】到底系边12样野,包括八角、草果、花椒、红辣椒、丁香、山奈、桂皮、茴香、灯笼椒、肉蔻、香果等等。周日晚上时间,客人颇多,餐厅位置唔算多,好在预约左位置,估唔到受欢迎,特别在场有唔少国内人,可能想念家乡嘅味道吧,事后我喺点评网见到呢个烤鱼嘅评语都唔错,难怪餐厅装潢新式,位置唔算多,有大部分系卡座,不过座位唔算阔落,如果身型肥少少,要坐四人会有点勉强,所以佢都有其他非卡位。比起之前去过嘅烤鱼店,十二味明显系比较干净企理,不过灯光偏蓝,影嘅相色调会有点奇怪
比起之前去过嘅烤鱼店,十二味明显系比较干净企理,不过灯光偏蓝,影嘅相色调会有点奇怪。
餐牌选择丰富,当然唔少得有烤鱼、辅菜,仲有烧烤、凉菜、小炒、甜品等,价钱中上,份量唔算多,我地人均接近三百,都算食得几饱。
烤江团鱼 $318/条
烤鱼方面,共有四款鱼可选,分别有吴郭鱼、清江鱼、江团鱼、桂花鱼,定价$258-$348,比起我过往食嘅烤鱼来得贵。餐牌就写住约有3磅/条,因为我地唔太熟悉边款鱼较好,较少骨,所以请教过店员,咁佢话江团鱼系冇鳞鱼,基本上好少骨,可以试下,于是我地就听佢提议。
江团鱼实际就应该冇三磅喇,因为唔算好大条,但三个人够食有余,始终都会点其他辅菜继续打边炉。
烤江团鱼
条鱼虽然唔算好大条,但几厚肉肥美,而且学店员话斋,并无细碎鱼骨,食得放心。鱼肉亦都几嫩滑
味道方面可以拣蒜香/香辣/酸菜/麻辣/青椒/酱香/豆豉,我地拣左香辣小辣,容易入口,虽然有好多红椒,但都唔会太辣,里面亦有少量花椒,但唔会好麻。当然啦,食得辣梗系要拣辣啲或者麻辣啦,够刺激。不过锅中并无其他基本配料,全部要自己点的,性价比唔高。
烤江团鱼
配料方面有牛、猪、脑花、餐肉、鸭血、鱼片头等荤菜,另外唔少得素菜,例如木耳、海带、土豆、芽菜等,价钱唔算贵,但相对份量唔多。
手切牛脊肉 $168
牛脊肉嘅质素中规中矩,因为唔算贵,肥瘦平均,比较薄身,轻轻渌一阵食得,相对牛味一般,口感较鞋,唔够腍身。
手切牛脊肉
炸响铃 $28、黄豆芽 $22、娃娃菜 $22、宽粉 $22
另外我地点左四款配烤鱼一流嘅配菜,同样都非常吸汁,沾满汤底嘅香辣,非常惹味。宽粉渌完烟烟韧韧,钟意食烟韧野不能错过
炸响铃
娃娃菜
黄豆芽
宽粉
平时我地都有北上食串烧,当然喺香港食点都贵一截,不过点少少过下口瘾都不错,呢度嘅烧烤几有国内风味,多孜然粉
烧烤有猪蹄、生蚝、羊肉串、茄子、豆干等,本来都想食烧生蚝,平过$188/6只贵左少少,最终点左茄子同鸡软骨浅尝。
巴蜀烤茄子 $38
茄子制作需时,接近食哂所有野先上枱,茄子烤得几靓,唔会㶶哂,亦都唔会未熟,轻轻一夹起食得,茄肉又香又腍,孜然粉适中,唔会太咸。
不过香港食到嘅烤茄子通常都比较瘦(少肉),呢条又瘦又长~
巴蜀烤茄子
烤鸡软骨 $48/3串
鸡软骨一份三串,性价比较低,有一串仲得四粒,哈哈。
烧得都还可以,唔会太油,而且都几脆,如果加少少辣粉正啲。
烤鸡软骨
花味冰粉 $28
见到有冰粉不能错过啊,上次喺中环一家四川面店试过,觉得好好食,又解辣。
呢度嘅都ok,里面加有桂花,所以食落清清地,冰粉冻冰冰,食完辣野之后食系好舒服,只系略嫌糖浆多左少少,甜左啲。
花味冰粉
花味冰粉