2021-04-27 1717 浏览
小编其实极少会去到东涌食饭,但今日一去就发现原来近住车站嘅商场原来系咁大架🤯,而且嘢食都非常之多,虽然小编揾餐厅既时候都有啲心水🤔,不过天气咁热要离开商场就唔太想,当然商场都有餐厅选择👏。小编要试都要试未食过既餐厅啦,系某层嘅角落位置见到一间韩国餐厅,入面亦见人唔太多😳,唔洗排队,既然就不如试一试,而呢一间餐厅就系「반찬앤쿡 Banchan and Cook」🏠。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈无骨炸鸡(原味/半份) $108炸鸡既味道同其他韩国餐厅食到分别不大😲,鸡肉大细亦可以两啖食哂,而另外有两款酱汁畀你点,不过就有些少干身,半份份量亦都算合理🤝。系炸鸡餐入面仲附上薯条同年榚🍟,唔洗整系食炸鸡咁寡,而想食无骨炸鸡嘅朋友,亦可试一试唔同味道👀。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈松露野菌蛋包饭 $88蛋包饭比较少见喺韩国餐厅有,非常特别,而且份量足以一人进食🍽。系食呢个蛋包饭以前先用刀从蛋包中间切开,而入面嘅蛋汁慢慢流落啲饭到🍚,好吸睛。小编点松露野菌汁味道香浓,酱汁较为结身,但入口就无咁特别🤔。而有一点唔太好就系蛋汁再加上野菌汁都系结身,放埋一齐入口就有种张住口既感觉,所以食呢个餐可能点杯
🎈无骨炸鸡(原味/半份) $108
🎈松露野菌蛋包饭 $88
蛋包饭比较少见喺韩国餐厅有,非常特别,而且份量足以一人进食🍽。系食呢个蛋包饭以前先用刀从蛋包中间切开,而入面嘅蛋汁慢慢流落啲饭到🍚,好吸睛。小编点松露野菌汁味道香浓,酱汁较为结身,但入口就无咁特别🤔。而有一点唔太好就系蛋汁再加上野菌汁都系结身,放埋一齐入口就有种张住口既感觉,所以食呢个餐可能点杯嘢饮先得🥤。
🎈泡菜猪肉煎饼 $78
呢种煎饼小编都系第一次见到,咬入口有少少脆肉,并附上酱汁🍶,煎饼上面有韩国泡菜增加爽脆口感,而味道比较普通,但因为有泡菜🥬,缺少咗食到猪肉果种质感,系一种比较辣既煎饼 ,虽然小食比较有特色,都吸引到小编去尝试🤙。
🎈红豆鲜奶 $42
特调饮品红豆鲜奶个卖相吸引,味道偏重鲜奶味🥛,而红豆份量较少,而且冷粒都较多。小编相信红豆鲜奶大人细路都系适合饮✨。
总结:
虽然呢间系一间韩国餐厅,但入面既餐牌中亦有Crossover既感觉😲,而大家想食到正统啲嘅韩国餐厅,可能未必系呢间。但餐厅中既蛋包饭亦系一个唔错嘅选择,亦都算系餐厅卖点之一☝,值得试一试。

松露野菌蛋包饭
无骨炸鸡(原味/半份)
泡菜猪肉煎饼
红豆鲜奶