2020-08-06
禁堂食令结束之后就三号强风信号📶唔知系咪真系咁啱呢?而今日天气亦都系唔稳定,keep住间唔中就落大雨。而小编今日就行远少少🤏去到荣芳街街市附近,其实都仲可以揾到好多稳世美食🤤,而今日去既呢间系万绿丛中一点红,系众多既餐厅同舖头中显得格格不入😳,唔系因为装修唔好🤔,而系餐厅系门口大开,睇哂入面装修摆设🤯,觉得好独特又吸引小编埋去睇下个餐牌📃。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦先讲下个餐牌先,一大张打横前后两面都有嘢食拣,设计简约亦有风格😲,易睇易明。拣好自己既餐之后就要去收银处落单,落好单畀完钱就乖乖咁期待自己既晚餐🤭。而系呢个时候小编就紧系留意下周围既环境👀,见到门旁有个冻柜放住各样日本饮品,有茶、汽水、同啲酒,其实咁样放出黎小编系觉得几吸引同好融合到个环境👍,而且行过既人唔一定入黎食饭,可能只系买支野饮就够🥃。地方虽然唔系好大,一眼望哂,不过装修风格令人好舒适🥳,大多以木材质为主。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈火灸海鲜丼(三文鱼、海鳗、带子) $68整个海鲜丼都妙既地方就会火灸三文鱼,从味道、口感都系前所未有,非常之好食💯。簿切三文鱼上面加左一层芝麻酱再一层烧过既烧焦香味👃,入口一咬即软开
🎈火灸海鲜丼(三文鱼、海鳗、带子) $68
整个海鲜丼都妙既地方就会火灸三文鱼,从味道、口感都系前所未有,非常之好食💯。簿切三文鱼上面加左一层芝麻酱再一层烧过既烧焦香味👃,入口一咬即软开。第一口三文鱼既质感,第二烧焦味一同散开,再加上酱汁🧂,意想不到既口感,小编谂应该只有呢间餐厅做得到👏,非常价值返兜😎。
而海鳗搽上鳗鱼汁,经过一烧更加入味又香口,不过新鲜海鳗烧过都仲有既骨系上面🐟,虽然已经大部分一咬就脆开,不过都要小心咁食,唔系就吉到口腔喇👄。其实小编系想食带子先嗌火灸海鲜丼,🍱小编个人喜欢大粒大粒带子,下次小编会醒目,会嗌呢个带子刺身🌰。不过火灸带子亦唔差,一入口已经有带子既鲜甜直上脑细胞🧠,而且烧过后虽少左部分弹性,但亦融于口中,非常甜美🤤。
🎈三文鱼小卷 $12
餐厅呢个三文鱼小卷同出面有些少唔同,用左三文鱼韧性较多少少既地方多🍣,但唔系咬唔开𠮶只,而系食落除左三文鱼有既鲜味,仲多左一份口感,烟韧既口感🤯,反而未试过咁样食小卷。一共有六件,12蚊可以食到咁高质三文鱼小卷真系好抵食👍。卖相亦都唔马虎,从摆法到用碟都适心拣过😻。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今次小编既体验系非常满意,而且餐厅无辜负各位入嚟食饭既食客🥳。 虽然地方比较偏远,唔就近车站或大型商场,不过有啲美食要专登去捧场先而珍贵又重视嘛✋。小编亦都推介大家去一试☑,支持一下小店既用心制作,香港人必食之选呀,大家「山下见」💪。