2022-09-09
位于九龙城嘅三和叙系一间主打炉端烧嘅日本餐厅, 当中名字嘅「三」代表三款日式料理:寿司刺身/铁板烧/炉端烧,「和」则指「和食」而「叙」就系指聚会餐厅基本上设有三层, 每层都分别主理唔同料理, 上层系铁板烧同寿司刺身omakase, 主要招待大伙人聚会, 而下层就系炉端烧, 设有吧枱同卡位, 地方阔落坐得相当舒服, 坐在吧枱前近距离望住厨师料理过程, 系一件赏心悦目嘅乐事, 有时简简单单边食下野, 边同素未谋面嘅厨师聊聊天, 一晚又过去, 放下烦恼后, 又嚟迎接第2日, 各自为梦想而努力, 三和叙就系一个咁嘅地方, 一个为客人而设嘅‘’舒适圈‘’餐厅使用真正明火炭炉,并采用日本备长炭, 为客人带嚟日本风味, 餐厅所用上嘅器具亦相当别致, 每一道菜都用上唔同款式嘅器具, 除左增强新鲜感, 背后亦有唔同寓意, 而且每一个细节位例如摆盘, 会用番果道菜色嘅食材去摆盘, 就连放系碟上嘅烟熏木片, 都系特意系日本采购, 目的就系要做到色、香、味、美俱全, 做厨师同时兼当艺术家同设计师, 认真唔简单! 当晚车车同朋友点左炉端烧Omakase, 由Mark师傅为我地烹调食物, 食足3个半钟, 美食确实
餐厅使用真正明火炭炉,并采用日本备长炭, 为客人带嚟日本风味, 餐厅所用上嘅器具亦相当别致, 每一道菜都用上唔同款式嘅器具, 除左增强新鲜感, 背后亦有唔同寓意, 而且每一个细节位例如摆盘, 会用番果道菜色嘅食材去摆盘, 就连放系碟上嘅烟熏木片, 都系特意系日本采购, 目的就系要做到色、香、味、美俱全, 做厨师同时兼当艺术家同设计师, 认真唔简单! 当晚车车同朋友点左炉端烧Omakase, 由Mark师傅为我地烹调食物, 食足3个半钟, 美食确实令心灵得到满足!
🌟A5佐贺和牛塔塔伴鱼子酱
半生熟和牛混合洋葱粒, 口感非常丰富, 配搭日式酸汁同鱼子酱, 令味道升华, 顶层嘅金箔令整道菜更显高贵感觉
🌟海鲜
📍德岛县岩蚝, 有成只手咁大, 顶层用黑鱼子酱作点缀, 蚝肉肥美饱满, 鲜嫩多汁, 烧得岩岩好!
📍炭烧北寄贝配紫苏花
紫苏花已经成为日本菜嘅常用花之一, 为食材多添一份清新香气, 北寄贝爽嫩肥厚, 咬落去啖啖肉
🌟炭烧龙虾🦞配黑松露片🍄/龙虾膏汁
龙虾爽口鲜嫩弹牙, 配搭黑松露片同龙虾膏汁, 每一啖都充满住龙虾膏鲜味同黑松露香气
🌟荤菜2款
第一道系赤鸡🐔, 肉眼睇都已经睇到皮脆肉嫩, 食落嫩滑juicy, 非常鲜味, 第2道系鹅肝🦢配炸牛蒡丝, 鹅肝口感扎实绵密, 细腻爽滑, 入口即化, 入口时味道较浓郁,尾韵强劲然后带有淡淡嘅油脂香停留系口腔中, 牛蒡丝炸得非常酥脆, 仲可以解一解鹅肝腻感
🌟杂锦渍物
杂锦渍物有萝卜/桥头/牛蒡, 从前不爱食渍物, 大个左就开始懂得欣赏, 除左解腻亦有开胃作用, 为主菜作准备
🌟澳洲M9西冷,A5佐贺西冷,A5熊本牛柳🐂🥩
师傅特意分开三款牛肉上枱, 油份由低至高食起, 牛柳软硬适中, 肉味均匀, M9肉味比较浓有嚼劲, 而A5西冷油脂最重, 三款入面车车较喜欢为A5熊本牛柳, 外层微脆, 食落解嫩多汁, 油脂感适中, 唔会好快腻
🌟野菜2款
食完肉食番d蔬菜有助减低腻感, 是日野菜系秋葵, 银杏同冬菇, E到嘅烧野菜都相当高质
🌟季节汤
季节汤采用带子同真鲷鱼煮成, 入口鲜甜味美, 一d都唔腥!
🌟迷你和牛饭
连和牛饭都做得咁出色, 真系三和叙独有, 和牛粒口感嫩滑细嫩, 口感柔软, 肉汁丰富, 牛味浓郁, 旁边嘅饭口感湿润, 配搭野菌一齐炒, 香气满溢
🌟时令果物
少有地可以见住师傅系面前开蜜瓜, 赤肉蜜瓜味道清甜, 爽口多汁, 果肉软滑, 为丰盛嘅晚餐画上完美嘅句号