2018-12-17 1371 浏览
天气终于转凉,冻冰冰就最岩去食香港特色煲仔饭啦!本来想去油麻地,但系一睇发现食开果间差左好多,惟有再search下边度好啦!见到呢间江湖小栈有猪油煲仔饭,好吸引!星期六七点几去到已经有一堆人系门口等紧,要等差唔多30分钟先入得。仲差一个的时候会问定你食咩饭,煲定等你唔洗等咁耐!呢度的煲仔饭有好多选择,有普通的又有自选三𩠌。我地拣左土鱿煲仔饭同腊味滑鸡,仲叫左一个马拉栈烧通菜。可能我地一落完order就好快有位,所以坐左一阵先有得食!呢度地方都几逼,我地系坐系走廊加的折枱,坐得唔算舒服。煲仔饭会连埋猪油同豉油一齐上,落完猪油焗一阵,食的时候再落埋豉油!煲仔饭有猪油香,有甜甜的豉油,土鱿的鲜味,腊味的咸香,仲有大大块的饭焦呀!🤤🤤🤤呢度d煲仔饭系真系几好食!可以encore! 不过提提大家,食腊味饭的朋友唔好落大多猪油,因为腊味本身都油,落得太多成个饭就会太油喇!仲有马拉栈烧通菜,通菜新鲜有甜味,煮得岩岩好,不过系油左d!同埋煲仔饭好好食,变左我地成日挂住食饭,忘记左个通菜,下次可能净食饭算喇!🙊🙊🙊

土鱿肉饼煲仔饭
腊味滑鸡煲仔饭