2016-02-29
今日放左工约左朋友食晚饭!平时都会间唔中行下希慎,行到攰就去Food court揾野食,基本上每次食既野都差唔多😂贪佢够多款式,价钱又大众化!同朋友行左一阵诚品,差唔多6点半既时候我地谂住去食饭,咁岩见到楼层既资料,我地系13楼既诚品,而14楼就系餐厅,咁我地就决定上多一层睇下有咩有发现!上到14楼,有3-4间餐厅,但我地最后决定试下呢间名馆!因为我同朋友当日都有d感冒😞废事佢食得咁热气,我地就简左食粤菜😂😂😂 呢度装修设计都好有特色,既富有中式既怀旧亦带有西式既奢华😍😍 因为时间尚早唔系好多人,侍应安排我地坐左系店外既位置,呢度环境舒适,虽然系店外,但都算宁静!睇左阵餐牌,问店员有咩推介! 店员推介左个野生天麻炖鱼头汤比我地!野生天麻系一种好珍贵既中药材,可以平肝熄风,定惊止痛,行气活血。适用于虚火头痛、神经衰弱、高血压头痛等症状。而且含有丰富维他命A,对于保护眼睛和增强视力都系一个好重要既营养素! 呢个炖汤真系十分足料!😍😍味道带少少甘,同时都有清甜既口感!我平时都好钟意食汤入面既汤料,但就好怕食煲汤既猪肉,但呢个炖汤既猪肉居然都煲得好淋好滑😳😳😳我朋友都话估唔到😂💦因
同朋友行左一阵诚品,差唔多6点半既时候我地谂住去食饭,咁岩见到楼层既资料,我地系13楼既诚品,而14楼就系餐厅,咁我地就决定上多一层睇下有咩有发现!上到14楼,有3-4间餐厅,但我地最后决定试下呢间名馆!因为我同朋友当日都有d感冒😞废事佢食得咁热气,我地就简左食粤菜😂😂😂 呢度装修设计都好有特色,既富有中式既怀旧亦带有西式既奢华😍😍 因为时间尚早唔系好多人, 侍应安排我地坐左系店外既位置,呢度环境舒适,虽然系店外,但都算宁静! 睇左阵餐牌,问店员有咩推介! 店员推介左个野生天麻炖鱼头汤比我地!
秋葵口感脆嫩多汁!黏黏地既感觉好特别,配合酸酸甜甜又有少少辣既京川酱汁好开胃又不唔腻😍😍😍 朋友仲话秋葵好适合减肥既时候食,搞到我不禁食左半碟以上😂💦💦💦💦
番到屋企我上网查左秋葵少少资料,发现秋葵真系好高食用价值!唔单止低热量(真系适合减肥人士食用😉✌🏻️)秋葵含有一种黏性液质及蛋白质、草酸钙等,经常食用帮助消化、增强体力、保护肝脏、健胃整肠。另外秋葵能强肾补虚,对男性器质性疾病有辅助治疗作用,是一种适宜的营养保健蔬菜,享有「植物伟哥」之美誉。(唔讲真系唔知😂😂😂)
由于秋葵富含有锌和硒等微量元素,能增强人体防癌抗癌。加上含有丰富的维生素C和可溶性纤维,不仅对皮肤具有保健作用,且能使皮肤美白、细嫩。
◆秋葵适合人群: 一般人群均可食用。
1. 适合胃炎、癌症、胃溃疡、贫血、消化不良食用,特别是青壮年、运动员、护肤女士、男士更应该多吃;
2. 但是秋葵属于性味偏于寒凉的蔬菜,胃肠虚寒、功能不佳、经常腹泻的人不可多食。
另外,佢用石窝都系一个聪明做法!石窝可以保持炒饭既温热,更可增加炒饭既口感,食到少少饭焦之余都可以食到粒粒分明又烟韧既饭粒😋😋😋🙌🏻🙌🏻 我足足食左5碗细饭😱😱😱😱
牛柳粒好林好滑,好香黑椒味,唔知系咪因为黑椒定系香葱,有几旧食落好辣;香葱食落好甜,唔会好似平时食个d咁青味👍🏻👍🏻👍🏻我都有食葱!除左沾左酱汁既肉香味,因为呢餐主要都系食肉,d葱可以当菜食,减少油腻感!唔错👍🏻👍🏻👍🏻😋
P.S****另外都要提提大家!因为我地六点几就入去食饭,当时客人数量并唔多,但一去到7-8点既时候就开始full晒。我地坐近门口既位置知道,大部分人都会预留左枱先,所以好多食客想walk-in都比较困难****建议大家如果系呢段时间黎食饭,都可以预约左枱先,就会方便好多!
名馆系要收茶位钱:$6/位
另外都要收加一服务费😉