2016-07-10 4581 浏览
曾几何时,香港被喻为「美食天堂」,不过,在小弟心中,天堂就唔讲得,但就仲喺觉得香港喺个美食之都,边度地区菜式都有,朝早食到宵夜乜都有得食。位处太子嘅Cafe Paradise于年多前曾帮衬过,仲记得佢啲鲜奶咖啡冲得好正 ,无意间经过荔枝角长沙湾道一带睇到有间同名嘅新餐厅,好奇喺咪佢嘅分店,睇睇门面装修,又见到佢晌门口摆放咗旋转木马嘅摆设,几可肯定喺同一间店,所以,摘日到访。是夜,同亲友到访,聚聚旧兼睇睇分店嘅水准如何,犹记得晌太子店所品尝嘅猪手,的确唔错。店内环境比太子店大,装修简约,以白与蓝色为主调,配点闪亮嘅壁灯同水晶吊灯,周围摆咗啲特色摆设,颇别致,加上楼底高,空间感足 !近门口,仲做咗个5人特色「挪亚方舟」位,不过,个人觉得得意就得意,但又无话多咗私隐,坐入面中间位出入都有啲唔方便。散叫餐牌包括头盘、小食、蛋糕、意大利饭、意大利面、主菜等类别,种类较为偏向意大利口味,不过主菜类就集多国大成。店员仲解释意大利饭、意大利面一栏,俾$118就可以将$58嘅菜式变为套餐,而俾$128就可以将$68/$73嘅菜式变为套餐,即喺多咗餐汤、沙律、甜品及餐饮,颇划算。另备有晚餐选择,包餐汤
另备有晚餐选择,包餐汤、沙律、主菜、甜品及餐饮($118-$208),喺散叫嘅主菜类都揾到相同菜式,问过店员,两者份量一样,再比较一下,都喺相差$10就有晒套餐配套
,故此,我哋都点套餐,感觉喺最抵食。
此外,+$15可配各式特饮,+$25可配花茶一壶,+$25更可将是日甜品换成任何$50以下之甜品,实在有吸引力
顺带一提,仲有一个全日早餐餐牌,3款唔同配搭嘅全日早餐,已包一杯橙汁,定价唔贵,都喺$78-$98,全日任何时候都有得供应。
南瓜忌廉汤

先送上是日餐汤,喺南瓜忌廉汤,色泽比较偏向橙黄,应该喺落忌廉多之故,再试试几口,就更加证明到喺咁,因为口感非常顺滑,但南瓜味就算唔上好突出。
南瓜忌廉汤
面包篮
餐包用上港式西餐或茶记常见嘅甜餐包,虽然,有种熟悉、怀旧嘅味道,入口又微暖且软熟嘅口感,不过,落晌依度,感觉总喺有啲拉低咗档次嘅感觉。唔喺话个包唔好食,只喺好似晌高级中菜馆食紧碗车仔面咁啫。
面包篮
田园沙律

其实晌太子店时都有写低以下评语:「卖相略嫌普通咗,大路啲嘅加粒车厘茄,如果高档兼精致啲加嚿意大利干蕃茄,咁又会唔会好好多呢?」,所以,沙律菜加咗油醋汁,味道虽然清新,但都只不过喺做到最基本而已。
田园沙律
主菜共有7款选择,有意大利饭、肉眼扒、猪手、天使面、牛仔肋骨、羊膝及猪鞍,亲友想食肉,所以筛走意大利饭及天使面,肉类中,以牛仔肋骨及羊膝嘅酱汁口味较有特色,所以,就选依两道为我哋嘅主菜。
柚子蜜烧焗厚切美国牛仔肋骨 $178

果然厚切,兼好大条牛仔肋骨,再配上丰富嘅薯菜,有蕃茄、珍珠笋、秋葵同炸薯角,份量肯定喺十足十,如果唔转嘢饮,又唔转甜品,百几蚊包咁多嘢兼主菜大大份,的确抵食。柚子蜜烧焗咁嘅制作都喺第一次试,其实,有啲似BBQ时搽蜜糖,不过,多咗一层柚子味,感觉都唔错,而牛仔肋骨肉质都软腍,烧焗得几香口。
巴黎式红酒慢煮纽西兰羊膝 $178

慢煮羊膝喺好期待嘅菜式,一大件纽西兰羊膝配以薯菜,伴薄荷酱(店家仲有提供芥末),非常养眼,不过,同期望有啲落差,因为一般嚟讲,慢煮菜式肉质都会好腍滑,但落刀𠮶一下已觉得有啲实。其实,个红酒汁味道真喺唔错,芳香醇和,但入口又唔可以讲喺嚡
,但就有啲「实净」嘅感觉,羊膻味唔太犀利,相信大部份人都接受到。
巴黎式红酒慢煮纽西兰羊膝
玫瑰鲜奶咖啡 +$15(正价$35)

焦糖 、榛子味嘅鲜奶咖啡饮得多,玫瑰味就较少,仲记得晌旺角嘅Doux饮过一次,记忆中喺一杯好正嘅咖啡。今晚可以再次重温,杯咖啡一样做得好好,事后问过店员,都预咗喺利用玫瑰糖水,但除玫瑰味突出之外,咖啡的确醇香,奶泡跟浓缩咖啡融和均匀
,依个讲求冲论调手势,唔使搅,第一口到最尾,口感一致。
玫瑰鲜奶咖啡
拖肥朱古力咖啡 $35

卖相上,拉花做得好细致,而亲友话奶泡发得好,口感圆滑,拖肥味非常香,不过,有点偏甜,但嗌得「拖肥」,都预咗会喺咁,所以,又接受到。正如食马卡龙会好甜,唔会话佢过甜而唔好食,依样喺佢嘅特性嘛。
拖肥朱古力咖啡
甜品餐牌好手作仔,制作感觉有啲迤,如果加点色彩会好啲
。内里共有4款选择:绿茶白朱古力慕丝蛋糕、柠檬挞、冧酒朱古力蛋糕及雪糕咖啡(Affogato)。
柠檬挞 +$25($32)

值得加钱转嚟一试嘅甜品,因为比起一般嘅慕丝蛋糕,件柠檬挞做得有个性,挞馅口感柔软,酸香细致,又唔会有过酸嘅毛病,柠檬香味好清新。
柠檬挞
Affogato +$25($48)

一客有两个云呢嗱雪糕球,再配小量咖啡甜酒及一小杯特浓咖啡,倒埋一齐就成为依道美味甜品。滔一羹沾满甜酒及咖啡嘅雪糕放入口,香浓带微微酒意,真喺好正;食到尾,雪糕溶入晒甜酒及咖啡中,犹如咖啡奶昔,滋味尽尝。题外话,餐牌中嘅Affogato好似串错字
Affogato
整体上,菜式嘅水准都属于平稳,尤其甜品及饮品一环,我会俾得高分啲。不过,仍有改进空间嘅地方,例如:餐沙、沙律、餐包,虽然话依啲好湿碎,但「第一印象」都好重要,因为,有啲人好被先入为主嘅感觉所影响
玫瑰鲜奶咖啡
拖肥朱古力咖啡