2017-05-10 1820 浏览
一知道The Cheesecake Factory 5月在港开店,心情好似坐火箭飞天咁高兴。原因系我第一次食佢系喺美国Cleveland 嘅分店,佢个chocolate tower cheesecake 朱古力味浓,个蛋糕thick 得黎够滑,好食到震,食完一次回味n年,直到今日。加上上次系一班好友嘅回忆,点唔可以约晒佢哋出嚟再食一次香港嘅The Cheesecake Factory一齐回味 。店舖位于尖沙咀港威以前戏院位置。店舖面积都几大,枱与枱之间都阔落。而且大枱嘅间枱高,私人度增加,感觉良好。唔知系唔系为谷旺个场嘅关系,佢哋不设订位。我哋等咗2个几钟先入到去,好彩我哋成8个人,吹水吹天光咁,终于入席。希望下次有得订坐。不过唔想排队都食到佢个cake 嘅朋友,不如考虑take away 一两件cake, 绝对值得。入席前以经好似考试咁睇咗好几次个菜单,因为佢个菜单长到长城咁,好多口味,好多选择。睇到样样都想食,不过无相睇,要睇字,真系可以睇好耐。净系cheesecake 甜品都3页。坐定定,前菜点咗:磨菇:佢系用细粒啡菇,虽然菇细,但菇味好浓,入面有肉点缀吓,都几香口。烤芝士角:一

店舖位于尖沙咀港威以前戏院位置。
店舖面积都几大,枱与枱之间都阔落。
而且大枱嘅间枱高,私人度增加,感觉良好。

唔知系唔系为谷旺个场嘅关系,佢哋不设订位
。我哋等咗2个几钟先入到去

坐定定,前菜点咗:

烤芝士角:一定要即刻食,外脆内软,芝士爱好者之选。

炸芝士角

烤蟹球:同一粒小磨菇一样大,有蟹味,唔错。

水牛城鸡翼:少少辣,少少酸,少少甜,就系水牛城鸡翼味,未系最好食,不过不失。

水牛城鸡翼

饱肚嘢点咗:
Nachos :好大好大好大盘,我哋8个人都食唔晒,上面有加芝士,蕃茄牛油果mix 酱,好夹,好清新嘅味道

Nachos

Fish and chips :都系好大盘嘅,美式粗薯条,鱼嘅size 每条半只手掌大,都外脆金黄可口,好味。

fish and chips

乜都有pizza :名副其实,乜都有,但味道唔会奇怪,系厚pizza, 无pizzahut 嘅油同重青椒味,睇吓中唔中你口味,size 比pizzahut大批细少少但又比普通批大少少咁,因为menu 无写size

乜都有pizza

xx牛油果xc沙律: 个名太长,无影到个名,就真系唔会记得。味道ok,配料足, 酱料适中,份量都几多,喜欢沙律嘅朋友可以试。

牛油果沙律

是日重点,cheesecake !!!!
Craig's Crazy Carrot Cake Cheesecake :
当然有Carrot cake 嘅一丝丝口感,外加玉桂糖味,cheesecake thick n smooth

Lemon raspberry cream cheesecake :
开胃,软,滑

Oreo Dream Extreme Cheesecake :
甜,甜,甜
Oreo Dream Extreme Cheesecake

对于cheesecake 我觉得最好嘅评语就系:
嚟食啦!

另外仲开咗支Moscato, 都几好味,甜香酒。

总结,如果唔驶等咁耐位,咁就无敌。
2017-05-09
炸芝士角