2018-08-08
1992 浏览
是日放工后去慈云山换领礼品而慈云山真的不太清楚有什么好吃,决定问问朋友来陪我一个快速觅食之旅。呢晚我们六时点多就来到了,慈云山发现周边小店都几多,但呢间上海菜馆望落相对感觉吸引一点门面简简单单内外都胜在够光猛同埋非常整洁!望多望价钱又唔贵就选择了食上海菜啦。入到去就明显系家庭式小店,屋村小生意入面大约有8到10张圆台,台数不多,反而令空间变得舒适,绝不会有背贴背既压力,岩晒落街食饭舒舒服服。坐得舒服自己食都开心点,对不对呢!呢度既云石纹既圆木台木椅子,在简洁之中略增一点贵气因为好少屋村会对台木椅子有一些特别的要求而且见到樯上贴满所有菜式既close up,看图点菜,唔怕点错菜啦。但餐牌上都有多种选择的套餐、散叫什么都可以,街坊价钱完全超平!阿翁上汤小笼包(4只) $15毕竟是招牌菜又系亲手做嘅小笼包,热辣辣岀蒸炉眼看小笼包制作手工唔错,夹起黎而又唔穿已经先过一关里面汤汁超级多,而且馅料丰厚,同岀面其他大牌上海馆相比,完全毫不逊色,最重要系够抵食。$15,$15,$15.......有(4只)...点酱油浙醋美味可口,唔点就一般,因为相对淡口,肉味不够浓。宋嫂鱼羹 $65宋嫂鱼羹系正宗既
坐得舒服自己食都开心点,对不对呢!
阿翁上汤小笼包(4只) $15
$15,$15,$15.......有(4只)...
点酱油浙醋美味可口,唔点就一般,因为相对淡口,肉味不够浓。
宋嫂鱼羹 $65
宋嫂鱼羹系正宗既杭州菜式之一,用到既唔系咩奢华材料,但制作复杂,基本上唔会想无屋企制作呢样菜式!
单系需要用上新鲜既鲈鱼去骨切片已经够花工夫,仲要花上长时间先可以入味
呢度我食完既感觉系鱼肉味清香,汤羹清甜的!
有种赛蟹羹的感觉既清新又唔油腻,色泽点点白又带点黄,够够滑...咸鲜味为主,都唔错。
杭州酱油鸭(半只) $68
半只超够食!份量已经够多配搭饭两个人食好足够。
酱油鸭外貌有点似卤鸭,外皮深色,但不同之处系用上酱油而非卤汁,而且会较稠,酱油味道比较偏向有小小甜味,咸咸甜甜既味味几特别,鸭油系嫩滑既肉间渗岀,鸭味浓郁,好丰富!味道赞赞赞!好推介!
银笌炒鳝糊 $78
另一主菜拣左鳝糊,每次食上海菜都一定会叫,算是一款必点菜式!
鳝肉爽脆,味道惹味,厨师炒得恰到好处,一点都唔油腻,撇除韭菜,选用芽菜取代,竟然非常配合,芽菜增加左一点清脆既口感,食起黎变得不单调。
店员仲话够滋补添!
另外配上白饭,更加都满足。
最后饮埋店舖自家制既冻豆浆,小小甜,系健康但豆味不算太浓,能够除去一点饱济的感觉。
以前去上海舖饮一杯冻豆浆已经觉得好开心,所以食上海菜当然都会同一个搭配吧!
总括来说,菜式虽不算特式创新,但能做到色香味俱全就己经足够
感受到挺正宗既上海口味,价钱又极大众化,可能是小店的关系,店员亲切又有笑容,呢一种就系小区内的温暖。
一家人用心经营,和谐相处,出品有诚意特别值得支持!