2017-10-22 505 浏览
对翠华好感不大,不过同行嘅母亲大人想食,就入去食个下午茶。招牌咖喱牛腩饭咖喱喺我心目中嘅地位系不容动摇嘅,既然系招牌菜,当然要试下。一望落去卖相普通,似乎好多薯仔好少肉,但系其实牛腩只系俾咖喱汁盖住咗,肉嘅分量系OK嘅。已经好耐无系沙田广场食野,工作完毕后今次摄影师不停催促我们成班人去翠华,唔讲仲以为佢有股份,anyway, 我地就顺佢意去左排队,须知道10个人要食翠华好有难道架嘛! 不过其实呢间翠华真系好大,好多独立区,这里室内装修让人怀念童年时去茶餐厅的时光,灯光很有几十年以前的茶餐厅夜市的感觉,好有旧式嘅冰室嘅感觉。啱啱系沙田行完街肚饿,一个人揾左间茶仔,拣左莪平时最中意食嘅叉烧肠,等左差唔多十分钟先上桌。叉烧肠粉,白皙细腻,嫩滑软糯,里面啲叉烧,咸中带甜,肥瘦适中,醮上酱汁更加美味适口!还有这里的灯光好像老香港茶餐厅一样。