2015-06-21
紫砂盅炖汤今晚重出江湖喇,梗系要 order 啦!热到攞唔到上手,好采厨房哥哥用布帮我放系拓盘度啫。记得以前用大盅架㖞,卖 $60 蚊,依定转左用细盅卖 $30 有找,如果跟蒸饭只系 $20 添,劲抵饮!原盅淮山杞子螺头炖鸡汤,个盅劲辣手呢!开呀,香气同白烟缓缓上升,索一索舒筋活络、闻一闻精神爽利!特浓鸡汤味道渗著微微海味既咸香,汤汁清彻有光泽,足料炖汤无得输。汤汁浓郁带少少浆力,甜美非常,螺头既清香留系齿缝间久久不散!舌头不停地打转,细尝每一滴精华!就算汤渣都好好味,螺头弹弹既质地,而且仍然螺味十足。鸡脚超腍滑溜又胶口,轻轻一啜即刻骨肉分离直冲肚底。豉椒凤爪排骨饭,几次黎帮衬都卖晒,实在抢手!今晚有口福,终于都捕获喇!香喷喷既饭香捞上清甜既自家豉油,包裹著软棉多汁排骨肉齐齐掉进口中,轻轻咀嚼著,香甜味美混为一体,好满足啊!叹完几口原味快感后,再捞埋我最喜爱的自家香辣辣椒油,惹味中带点震撼,根本美味!干爽咽韧饭粒、啖啖肉嫩滑入味排骨、清香不呛不涩靓豉油,无得顶啦!黑松露酱烧卖,早前试过蟹籽烧卖美味极致,依家只系换上黑松露酱啫,品质保证,绝无问题。豪气地成粒啪!虾爽肉弹,口感实在唔会散筲
黑松露酱烧卖,早前试过蟹籽烧卖美味极致,依家只系换上黑松露酱啫,品质保证,绝无问题。豪气地成粒啪!虾爽肉弹,口感实在唔会散筲筲,添淡淡黑松露味,大爱!闲时系屋企都钟意用黑松露酱配刺生、捞面、炒蛋、配汤,正。
鹌鹑蛋烧卖,早前都试过,但卖相麻麻、皮太厚、味淡、蛋硬实、唔够热。见您今日咁靓仔,比多次机会您啦!卖相吸引,白里透红,皮薄馅靓,紧紧抱住蛋同肉,see through 隐约可见。索一索,清香猪肉味,仲等咩呀?食左先讲啦!肉球弹牙又多汁,撞上甘香鹌鹑蛋,结合得淋漓尽致,good 呀!同上批师傅既出品有过之而无不及,赞!encore!
四宝鲜淮山鱼肚鸡扎,同样都系 re-test,上次质数味道只属一般,依家新人事新作风,试吓咩料先。净讲卖相已赢成条街,卷得紧密整整齐齐,靓!闻得到浓厚鸡香味,溜晒口水啰。慢慢来唔洗急,出晒烟睇黎劲热㖞,拆开望望有火腿条、鲜淮山、鱼肚、鸡柳,平时我都会成件扎咬,唔会拆开,因为可以同一时间食到四种味道四种口感,劲正!是关太热喇,热到入唔到口,唯有分开食啦。
先用腐皮卷住鱼肚食,腐皮湿润咽韧弹牙包住爽滑未香甜鱼肚,仲要索尽热辣辣鸡汁,好味道!再用腐皮卷住鸡柳食,又嫩又弹既质地,腌得又入味,正。一条鲜淮山非常粉口,另一条反而爽脆,我较喜欢后者,配埋弹牙带咸香既火腿条,天衣无缝,淮山本身味啖,搭上火腿一绝。
非常满足既一餐,全部满分无投诉!一汤一饭三点心,太贪心喇!要做返几晚运动先得。