2022-05-20 58 浏览
晴空厨师发办老公生日我决定同佢去食好嘢我一直都好想试吓OMAKASE,所以就揾咗间最近好似几受欢迎嘅 - 晴空 日本料理佢除咗有OMAKASE之外亦都可以单点料理店位于尖沙咀金巴利街,一间日式料理店喺香港咁传统嘅韩国街可以生存到真系好犀利店仔虽然细细,但系好舒服,如果想有少少私人空间,料理店都有间细房可以预约我地两个人就坐Bar枱,可以睇住厨师主理食材OMAKASE有两款,因为老公唔太钟意食海胆,所以我决定同佢各自叫一个唔同价钱,可以试多啲唔同嘅食物老公𠮶个系 – 晴Menu,而我就系 – 空Menu晴: 前菜 – 萤光鱿鱼刺身三点 – 酸汁配间八鱼、自家制烟薰鲭鱼、大拖罗配紫苏叶和食 – 晴空汁煮吞拿鱼面颊肉手握寿司6款 – 深海池鱼寿司、鲷鱼寿司、帆立贝寿司、新鲜北寄贝寿司、拖罗寿司、海胆寿司、穴子寿司手卷 – 香葱拖罗蓉手卷汤 - 大蚬清汤甜点 - 日本蜜瓜、士多啤梨卷蛋空: 前菜 – 鲍鱼肝酱伴鲍鱼刺身五点 – 酸汁配间八鱼、自家制烟薰鲭鱼、大拖罗配紫苏叶、原只海胆配拖罗蓉三文鱼子及鱼子、岩手县真蚝和食 - 牛油煎大虾手握寿司6款 – 深海池鱼寿司、帆立贝寿司、新鲜北寄贝寿司、
晴空厨师发办
老公生日我决定同佢去食好嘢
佢除咗有OMAKASE之外亦都可以单点
我地两个人就坐Bar枱,可以睇住厨师主理食材
老公𠮶个系 – 晴Menu,而我就系 – 空Menu
晴:
前菜 – 萤光鱿鱼
刺身三点 – 酸汁配间八鱼、自家制烟薰鲭鱼、大拖罗配紫苏叶
和食 – 晴空汁煮吞拿鱼面颊肉
手卷 – 香葱拖罗蓉手卷
汤 - 大蚬清汤
甜点 - 日本蜜瓜、士多啤梨卷蛋

空:
前菜 – 鲍鱼肝酱伴鲍鱼
和食 - 牛油煎大虾
手握寿司6款 – 深海池鱼寿司、帆立贝寿司、新鲜北寄贝寿司、拖罗寿司、北海道毛蟹寿司、喜之次寿司
手卷 – 香葱拖罗蓉手卷
汤 - 大蚬清汤
甜点 - 日本蜜瓜、士多啤梨卷蛋

可能我食得好嘢少,呢间料理店敢用新鲜即开海胆,啫系对啲食材好有信心
2022-04-30
庆祝纪念