2019-12-03
🇭🇰#香港捐窿捐罅记 黄店打冷系香港好少有😣好食就更加难揾😀我喺唔同嘅程式上都净系揾到几间黄既打冷😭而且好多都净系做潮州粉面🤭 从而得出左个结论,因为而家越来越少年轻人会钟意食打冷所以打冷铺系由老一辈经营😀咁佢哋通常点谂大家都好清楚啦😂今日𠮶间系家庭式经营,已经有好长嘅历史,而且坚称从不聘请外人🌝 所以大部份时间铺面都系得两个人😂 就系老夫妇🌝 所以大家要比较有耐性,因为上菜速度可能会比较慢不过系绝对值得等🙋🏻♂️ 我第一个菜都等左40分钟先有(我仲要系佢当晚第一个客😂)仲有佢有时会不定时休息,留意佢地Facebook page-🐽打冷的起源🐽打冷系指去潮州大排档食饭,而由于潮州大排档嘅大部份食物都系事先煮好既,而且大部份都适合冻食🥶 所以打冷其实都标榜自己上菜快,而且价格便宜😗 最重要系打冷呢字百分之一百嚟自香港🙋🏻♂️ 系五十年代香港人因为误解左一句潮州话而成🌝宜家就传返去世界各地🙋🏻♂️ 今日就讲住咁多先😗-🦑冰镇芥辣墨鱼片🦑($88)镇店之宝🤩 墨鱼片食落超爽口😗淋上咗麻油去提升鲜味同香味🤤食落好香芝麻味🤭而且点做wasabi 之后好似食紧鱼生咁🤩好鬼开胃🔥而且份量好多,好抵
黄店打冷系香港好少有😣好食就更加难揾😀
仲有佢有时会不定时休息,留意佢地Facebook page
🐽打冷的起源🐽
🦑冰镇芥辣墨鱼片🦑($88)
镇店之宝🤩 墨鱼片食落超爽口😗
淋上咗麻油去提升鲜味同香味🤤食落好香芝麻味🤭
而且点做wasabi 之后好似食紧鱼生咁🤩好鬼开胃🔥
而且份量好多,好抵食,适合我哋呢啲大胃王🙋🏻♂️
必叫必叫😗
🦆卤水鹅片🦆($135)
潮州餐厅指标性嘅食物🦆相对于坊间一般用鹅胸去切片😗
佢地似系用髀肉去切🤪因为口感较嫩而且较肥😉
卤水汁食落去唔会死咸,味道甘香😊
唯一不足之处系放底果件豆腐好少少鞋🌝唔够滑🤭
不过佢又会放几粒花生俾你食,依家出边好多餐厅都冇比花生你😣得豆腐
🥔炸𧐢饼🥔($68)
其实大部份我哋而家食到嘅𧐢饼,都只系港式𧐢饼,用炸既方法去煮😗
正宗嘅系叫𧐢烙😊系用煎既方法去煮,不过已经买少见少🤫
港式𧐢饼其实好简单,唔油,脆口,足料就可以🤪
𠮶日𠮶个新鲜出炉,热辣辣脆卜卜好好食😂
总结来说 好食既黄店打冷 快d去🌝
🎈 香港, 油麻地吴松街19号
平均伤害:$140
好味值:8/10
打冷卤水排行榜 (个人口味)(分先后)
1. 红伶饭店 (8/10)