2019-07-31
深井陈记开左好多年,我同家人系好多年前食过,最近刚好行完山后重游此地,所以再黎拜访一下。晚上7点左右陈记已经差不多坐满人,幸运地还剩一卡位可以安排我地坐唔洗等位。呢度d食客似系街坊,很热闹很熟服务生。一位疑似老板娘知道我地很少来,热心向我地推荐几款小菜如下:老火靓汤$88 木瓜雪耳猪展煲鸡脚个汤料足汤水靓又甜,越饮越起劲,起码每人饮左两碗烧鹅例牌下庄$165几好,味道同当年水准差不多。啫啫通菜煲$58通菜新鲜,啫啫咪香浓好野味。椒盐九肚鱼 $88份量大碟比想像中多、九肚鱼炸得黄金又酥脆,内里嫩滑,系炸到岩岩熟果种!! 椒盐味道够,点唔点喼汁都好味,我妈非常喜欢。金银蒜虾干蒸胜瓜$68蒜味同胜瓜永远是不败既配搭,呢道菜加埋虾干,味道更香更出。超值海鲜孖宝$378龙趸球+蒜蓉粉丝蒸圣子皇我最期待同满足既一道菜,而且我爸最爱鱼都对此赞不绝口,龙趸片同圣子都好新鲜,同蒜味好夹砵酒美国桶蚝$168呢道是最惊喜的一道,蚝非常肥美而且冇sen 味,个洋葱汁带酒味既配搭好突出,令人越食越想继续食。老板娘好好人,临走重送我地甜品番薯糖水。
老火靓汤$88
木瓜雪耳猪展煲鸡脚
个汤料足汤水靓又甜,越饮越起劲,起码每人饮左两碗
烧鹅例牌下庄$165
几好,味道同当年水准差不多。
啫啫通菜煲$58
通菜新鲜,啫啫咪香浓好野味。
椒盐九肚鱼 $88
金银蒜虾干蒸胜瓜$68
蒜味同胜瓜永远是不败既配搭,呢道菜加埋虾干,味道更香更出。
超值海鲜孖宝$378
龙趸球+蒜蓉粉丝蒸圣子皇
砵酒美国桶蚝$168
老板娘好好人,临走重送我地甜品番薯糖水。