2022-05-11 50 浏览
每次去食潮州打冷都会选择这间老字号(陈仪兴潮州饭店)新蒲岗分店都食过好多次,知道将军澳有间分店专程过去试下,这里环境光猛坐得舒服😌餐牌上基本潮州菜食都好齐全!潮州蚝饼上枱时已经香喷喷,未食巳经见到大大粒胀卜卜的蚝肉,食落啖啖肉蚝味香浓,粉浆不会太多,脆卜卜好好食😋卤水拼盘有红肠、卤水豆腐、芽菜、腩肉、猪肠同鱿鱼🦑卤得好入味,腩肉同猪肠肥瘦适中,带少少油脂好香口,豆腐炆得好淋好滑,整体都好食!咕噜焗排骨颜色七彩缤纷好吸引,青椒同洋葱有小小微焦,够惹味,酱汁酸甜度适中,猪肉又淋又嫩滑!糯米酿大肠一碟大约有八至十片,大肠入面除了酿糯米,仲有冬菇同鹌鹑蛋,所以食落去特别香口,口感非常丰富,最配搭埋甜甜地的酱汁,味道更加有层次!手工芋泥潮州甜品嚟讲呢个系我最钟意嘅,入口每一啖都食到芋泥的香味甜甜地,正!罗汉果茶/圆肉红枣薏米水每一支都是这间店舖秘制的,樽底见到好多圆肉和薏米,真材实料健康有益!
潮州蚝饼
卤水拼盘