2021-01-14
我朋友住咗喺元朗好多年 佢好熟悉元朗有咩美食 今日佢带咗我黎呢间面店 系佢由细食到大嘅 叫我一定要试下 装修基本上依然保留原有香港老味道 墙上挂满字画/食物照片/食物名字及价钱 直接简单传递方式 基本上每枱客人入嚟唔使睇餐牌都已经点到自己想食的心头好朋友推介必食牛腩/猪手/猪肉丸/炸鱼片头/炸云吞... 朋友所推介的 我通通都点了 就相信他吧八斤牛骨淆制元朗隐世清汤腩 高峰时期日卖千碗清汤腩 汤底足料味道浓鲜甜品尝后不觉得口渴 猪肉丸粒粒肥美 外观参差不整齐 一看便知不是机器打造的 很像非常弹牙呢天津红豆制成特饮 红豆饱满绵密 配上香浓的阿华田 两者味道相当配合 先是阿华田的香 其后是红豆的甜猪手用陈年白卤水浸制 纯香厚实又入味 而且 好大旧 好有份量 猪皮爽脆 充满骨胶原 吃过以后嘴唇是黏黏的 猪肉丸确实很弹牙 质感很扎实 还有猪肉的鲜甜味清汤牛腩配酸菜白饭 虽然是清汤制作的牛腩 但系萝卜及牛腩都超级入味 味道绝不清 萝卜超甜 超淋 而且冇渣 食完一旧忍不住又一旧 牛腩炆到好淋 肉质很淋滑 而且半肥瘦 入口有即溶效果 汤捞饭 好味炸鱼片头 新鲜热辣即叫即炸 外皮炸到脆卜卜 中间鱼蛋
炸鱼片头 新鲜热辣即叫即炸 外皮炸到脆卜卜 中间鱼蛋 口感爽弹 要趁热食
炸云吞 云吞皮好似薯片一样脆口 很松化呢 云吞馅料饱满 只只肥大多汁 吃过以后确实有念念不忘的感觉