2019-03-15
「华香鸡」呢个名之前都有听讲过,鸡好似都系来自自设农场,质量会有一定保证。咁岩来到观塘,行经成业街呢边,先至发现原来观塘店开系呢边。没多想,就去试一试。「华香鸡」开系观塘既工厦入面,红色既招牌相当抢眼,加上墙壁上报章既报导,自然系有内涵。餐厅既地方相当宽敞,主要系设有多张既长枱,最入面有几张大圆枱,适合多人家庭聚餐。地方宽敞,相信平日中午吸引不少附近既商厦、工厦既打工仔。餐牌设计简单,选择非常多,各种烹调方式亦可供客人选择。最后我地2人叫左3款食物。餐厅系采用非常传统怀旧既公鸡碗碟,怀旧有特色。乌龙茶香鸡配煎米粉同系内地食既最大分别系,呢度没咁油,而且茶香味好浓郁。鸡肉食落肉质结实而且好嫩滑,茶香既味道已经渗透入鸡肉里面,绝对值得一试。而煎米粉对我来讲系喜出望外的,米粉由大木筒盛载,米粉底煎得好脆,好香口,好似食紧饭焦咁。另外里面还配有鸡蛋、椰菜同红萝卜丝,食落有口感。金银蛋白菜仔蔬菜类其实有好多选择同配搭,最后我地拣左金银蛋白菜仔。清爽的白菜仔,煮既时间刚刚好,再配以蛋类、炸蒜烹调,带有少少咸香,感觉应该系少油,健康之选。榄角豆腐煲榄角既浓郁惹味味道自然系呢道菜既精华所在,加上所用既
乌龙茶香鸡配煎米粉
乌龙茶香鸡
煎米粉
金银蛋白菜仔
金银蛋白菜仔
榄角豆腐煲
榄角既浓郁惹味味道自然系呢道菜既精华所在,加上所用既豆腐系没经过油炸的清淡滑豆腐,更加带出豆腐本身既味道,配搭份外合适。
榄角豆腐煲
一肉一菜一豆腐,感觉住家而且非常健康。