2025-02-17
前日(15-2-2025 Sat)晏昼,同老公食完晏同甜品后,行到过嚟呢边,见天气热热地,就索性行埋嚟之前老公想食嘅呢间买芝麻雪糕食,嚟到时见到有人龙,但都照排队啦,见到唔止有年轻人排,重有中年,甚至老人,竟然咁吸引。喺等嘅时候,睇吓menu有咩买同价钱系点先,排到舖面,见到有个电动石磨,磨𡁵芝麻浆出嚟。到我哋喇,我就买咗三样嘢,$18.00嘅黑芝麻豆浆,$28.00嘅黑芝麻软雪糕同$25.00嘅流心黑芝麻布甸,原本都想买埋杯庄硬雪糕返屋企,但我哋冇冰袋喺身,怕会溶,所以唔买啦。买完食得,黑芝麻软雪糕面上淋咗啲黑芝浆,食落,黑芝麻味道够浓又唔太甜,口感系软滑,感觉轻盈唔太heavy。5分返到屋企,即刻雪住唔两样,到食完晚饭,就攞流心黑芝麻布甸食,呢个味道都浓唔太甜,但唔算好滑,可能始终会有小粒,而流心馅杰到好耐至滴到一滴(Openrice取消咗上载影片功能,令我唔可以上载芝麻流心慢慢滴落嚟嘅片),流心份量唔算多。4.5分最后黑芝麻豆浆,到夜啲至攞出嚟放暖少少饮,买嘅时候,店员有问要无糖定低糖,我拣低糖,倒出嚟时唔杰,饮落,芝麻味唔太浓,豆味,好似冇乜,成个饮落口,似水还水,芝麻还芝麻,
喺等嘅时候,睇吓menu有咩买同价钱系点先,
买完食得,黑芝麻软雪糕面上淋咗啲黑芝浆,
黑芝麻软雪糕
5分
返到屋企,
4.5分
最后黑芝麻豆浆,到夜啲至攞出嚟放暖少少饮,买嘅时候,店员有问要无糖定低糖,我拣低糖,倒出嚟时唔杰,饮落,芝麻味唔太浓,豆味,好似冇乜,成个饮落口,似水还水,芝麻还芝麻,沟唔埋分开嘅感觉,唔通因为少甜?我哋觉得唔好饮。
0.5分
不过为咗健康,始终低糖会好啲嘅。