2020-01-12
齐起下午茶自助餐,通常都会想到西式的美食及甜品,又或者是港女式的经典打卡位或低头喝茶37分面的姿势,这次的酒楼却是实而不华,适合一家人温馨聚餐。餐牌上所有食物任叫任食,而且有注明份量单位,避免叫得太多浪费食物也苦了自己,非常细心❤1.白布拉肠粉煎肠粉就有食过,但石锅上就真系第一次,保持住温度,十分香口软滑,份量有点多,一同分享最好2.灌汤饺每位奉送,皮薄馅多,外皮好滑,上汤好清,绝对没有因为送的而偷工减料瘦肉、冬菇、云腿,好香3.鲍鱼酥请细心品尝,因为无得散叫鲍鱼几爽口入味,唔会干争争,个底几似西式tart,有香浓嘅牛油同烟肉味红豆系红豆沙咁,好幼滑,推介雪糕因为系有椰子肉,好香杨枝甘露每份系一小碗,柚子肉颇多,入面嘅粒粒唔系西米,有d爽口弹牙咁,配搭几新鲜,唔太甜,好味!脆皮虾饺,第一次试,出奇地好食,唔会有不伦不类嘅感觉。喜欢食素嘅朋友都有唔少选择,菜同其他小食都有。选择多,份量适中,材料好,饮茶唔洗再就黎就去或者只听长辈意思,真系适合一家大小。
1.白布拉肠粉
2.灌汤饺
每位奉送,皮薄馅多,外皮好滑,
上汤好清,绝对没有因为送的而偷工减料
瘦肉、冬菇、云腿,好香
3.鲍鱼酥请细心品尝,因为无得散叫
红豆系红豆沙咁,好幼滑,推介雪糕因为系有椰子肉,好香
脆皮虾饺,第一次试,出奇地好食,唔会有不伦不类嘅感觉。
喜欢食素嘅朋友都有唔少选择,菜同其他小食都有。