2012-02-16 29 浏览
朋友介绍’粤’的食物质素好,咁啱又有家族聚会所以试试,位置方便,地铁站一出行几分钟就到,拖男带女有老有少都冇问题,不过个名就难记左少少,上网好难揾。。。去到环境唔错,楼底高装修靓,座位算好宽敞舒服,服务亦值得一赞,服务员有问必答,仲介绍左几个非常好的菜式,是晚叫左十个𩠌加甜品,七味脆豆腐,葱油海蜇,蜜汁叉烧,是但,杏汁花胶炖蹄筋,荷叶饭,盐酥鸡,脆麻花,仲有个菜同蒸鱼。七味脆豆腐-外脆内软,调味佳,热辣辣香喷喷葱油海蜇-几爽脆蜜汁叉烧-肥瘦适中,味道甘香,不过份量唔多,一人一件冇哂,意犹未尽是但-因为个名得意先叫,原来系蛋白蒸海鲜,个样冇个名咁出位,不过味道唔错,蛋白蒸得好滑~~杏汁花胶炖蹄筋-呢个真系要特别推介,先讲配料,D汤渣放在碟上,真系见到一件件又厚又大的花胶,加上蹄筋鸡脚同一小碟贴心的鼓油,已经系一个赏心悦目的菜式,汤就更不得了,香浓鲜味,大家都争住饮多碗来保充骨胶原荷叶饭-唔错,不是很大, 每个人食少少,荷叶味OK,有阵阵清香盐酥鸡-好香,肉滑,偏咸,不过𩠌饭一流咕噜肉-我的至爱,冇令我失望,好味蒸鱼-我未食就俾人食哂…另外要提下英记茶庄的龙井真系唔错,记得加少少钱转英记的

七味脆豆腐-外脆内软,调味佳,热辣辣香喷喷
葱油海蜇-几爽脆
盐酥鸡-好香,肉滑,偏咸,不过𩠌饭一流
咕噜肉-我的至爱,冇令我失望,好味
蒸鱼-我未食就俾人食哂…

另外要提下英记茶庄的龙井真系唔错,记得加少少钱转英记的茶~
2012-02-01