2015-07-13 1693 浏览
今日去元朗有事,啱啱好系正中午食饭时间,时隔一年几,好怀念系香港食潮洲粉面既日子,入到黎元朗梗系要黎嘉丽园回味下,呢间真系咁多年都屹立不倒,重游故地,想起跟老爸小时候一起来的时光。入到去都预左会多人食,但估唔到仲有张冷气枱冇人坐,坐底即刻叫左碗牛腩河加豆浆,呢度招牌,不得不吃,推荐未食过既叫呢个组合,牛腩有分冰鲜、新鲜同靓标价分别系$37、$48同$58,虽然汤底一样,但差10蚊食落系差好远,我今次因为想回味一下,就平平地叫左碗冰鲜既,追求肉质既食客可以拣靓牛腩,但其实冰鲜既已经好正,汤底浓郁,牛腩炆得够入味,肉身质地够林,河粉爽滑不黏牙,加豆浆$4,不错。顺带一提,呢度既牛肉都系由佢地自己集团旗下既公司入黎,一条龙,所以水准维持到系高水平,大推必食!

冰鲜牛腩河加豆浆
2015-07-09