2011-07-31
妈妈系印尼华侨,香港印尼菜并唔多,睇到呢间咁多好评就趁妈妈生日带佢同工人姐姐黎食家乡菜真系百闻不如一见,真系好怀旧feel,门口仲有个姐姐话系印尼航空空姐既纸牌公仔唔知系咪有卖机票呢可能我地6点就到未到食饭时间,店内食客不多而且大部份都系印尼人,应该系星期日放假,心谂咁多印尼人应该都唔错加多加多 可能系食唔惯,我,爸爸同细佬都觉得怪怪地 但姐姐话好好味,基本上全份比佢同妈妈扫哂特别炒饭 侍应姐姐话特别炒饭比印尼炒饭多d𩠌,一于叫个特别炒饭 真系几多料,上面有块虾片,有肉松,虾等等 我特别中意食佢既酸青瓜,好开胃!串烧 串烧可以什锦,我地叫左鸡牛羊各三(姐姐系度唔叫得猪肉) 串烧一出黎就闻到好香炭烧味,同出面食果d好唔同 点埋只酱一流鸡翼 一客有4大只,甜得黎又唔会好漏,正煎饼 有少少似印度薄饼,点埋佢个汁出奇地几好食十五夜 呢个系姐姐食既,佢入面原来唔系饭系饭团,我地无份食,不过见姐姐食得咁开心应该都唔错黄姜饭 本来唔敢食,因为我好怕姜味 但妈妈话黄姜饭唔会好重姜味,因为唔系平时系香港食果d姜,试下啦咁 个饭几清,
唔知系咪有卖机票呢
可能我地6点就到未到食饭时间,店内食客不多
加多加多 可能系食唔惯,我,爸爸同细佬都觉得怪怪地
但姐姐话好好味,基本上全份比佢同妈妈扫哂
真系几多料,上面有块虾片,有肉松,虾等等
我特别中意食佢既酸青瓜,好开胃!
串烧一出黎就闻到好香炭烧味,同出面食果d好唔同
点埋只酱一流
鸡翼 一客有4大只,甜得黎又唔会好漏,正
煎饼 有少少似印度薄饼,点埋佢个汁出奇地几好食
黄姜饭 本来唔敢食,因为我好怕姜味
个饭几清,真系无乜姜味,而且个饭侧边仲有好多𩠌,一个人食应该会好开心
巴东牛肉 巴东牛肉用既系牛展,炆得好淋好入味
而且个汁用黎送饭真系一流!
珍多冰 我太饱啦饮唔落野,但妈妈同姐姐都叫左一杯珍多冰
试左一淡,好甜呀 但姐姐话系咁既味,仲一饮而尽
其实食完我都好奇怪,我本身做定心理准备今日餐饭会好辣但无一样野系辣既
妈妈话原来其实系偏甜多过辣,反而佢地系中意自己放辣椒酱,见到姐姐大淡大淡辣椒咁落,我见到都有少少滴汗...
佢地连豉汁都系甜既不过几好味几特别,买左一支返屋企
店内做野既大部份都系年纪比较大既
都好亲切,会叫我地趁热食,饮珍多冰果阵又提我地要搅匀先好饮如果唔系下面全部都系糖
临走老板仲请我地食印尼糖
p.s. 只咖啡糖几好味
今餐妈妈同姐姐都食得好开心,可能系太耐无食家乡菜
下次会再带朋友黎试下
ANYWAY妈妈生日快乐