2020-03-23 611 浏览
中式汤定西式汤?呢个问题成日都难到卡比,然而今日可以答你----中式汤。一向都好钟意饮老火靓汤,于是买左两个卢太太的汤包,原因系佢地有送货嘅汤包,放系冰箱保质期有近一个月,岩哂想饮时又可以随时系冰箱到拎出黎饮。饮口靓汤不需要买材料,不需要煲几粒钟,然而一个微波炉或者一个热炉加沸水,花上数分钟就足够,真正快靓正。🔷杜仲怀牛膝栗子猪脊骨汤成份有一些甚至卡比都未听过嘅材料,如杜仲、怀牛膝等,其功效以壮腰强肾,补益气血为主,尤其适合老人家及妇女,但孕妇就会绝不适合的。饮落唔会觉得咸,亦完全无添加味精,属无汤渣嘅汤包,500ml同家人2-3分都好足够。🔷葱白支竹鲩鱼汤呢款汤则与上述的不同,为适合怀孕及哺乳期妈妈饮用嘅营养汤水,因为鲩鱼含有丰富嘅碘,对婴儿嘅脑部发育原来有大大的功效。另外其功效以抗菌解寒、补心养血为主,材料加入左金华火腿, 味道会格外香溢,同样无添加防腐剂及味精,油份亦非常少。
🔷杜仲怀牛膝栗子猪脊骨汤
🔷葱白支竹鲩鱼汤