2018-07-21
台式饮品系香港已经去到一个超级热潮,一间又一间既台式饮品店分系吾同既地区开,但其实红吾红得起都好睇戈间店舖既造化,现今黎讲我觉得最直接既因素就系戈间店舖系咪「过江龙」。「过江龙」系呢家既意思即系一间餐厅由第二个国家/ 城市传到黎香港,通常呢种情况下,间店舖既食物吾系真系咁好食或者好饮,都会以「过江龙」呢个绰头先声夺人。由老虎堂系一间由台湾传过黎香港既黑糖珍珠鲜奶专门店,听闻呢间店舖系台湾已经系几出名。我自己就未系台湾饮过就吾知佢应有既味道系点样,不过呢d饮饮下就会知🤣就咁睇个门面写住「黑糖专売」真系吾知佢系卖黑糖既乜东东?去到「过江龙」店舖,要排队绝对系意料之内既事,但系要排咁耐都系我意料之外既事,由排队去到落order,落order去到等拎野饮,竟然足足用左45分钟😰为左饮杯野饮你可以去到几尽?最令人觉得无奈既系排队途中系条队要左行右行咁样,吾系一条直既人龙。餐牌有黑糖波霸系列、黑糖珍珠系列同埋茶系列,最特别嘅就一定系黑糖波霸系列,所谓既波霸即系大粒既珍珠。其次仲有黑糖珍珠系列,有一款叫虎虎生风厚鲜奶,即系有波霸+细粒既珍珠,都几特别。叫得老虎堂,杯鲜奶入面又真系有好多虎纹呈现在眼前
叫得老虎堂,杯鲜奶入面又真系有好多虎纹呈现在眼前🐅老虎堂既其中一个「饮用标准」就系摇匀15下后饮。对于呢样野我确实系有所保留🙊有d人可能未摇匀15下后就达致均匀,但有d人可能摇匀15下后都会未均匀,我就系摇匀15下后都未匀戈个🤦🏻♀️所以我每次都觉得每间台式饮品店所建议既「饮用标准」都真系只供参考。
黑糖波霸鲜奶 $30
几经辛苦一番等待同埋摇左廿下左右,终于可以享用佢喇!黑糖同鲜奶混为一体,奶味十分十分浓郁同埋系好滑既鲜奶 (见到佢地系用明治既奶去整),个人好中意奶类既野,对我黎讲完全系恩物黑糖本身应该系比较甜,但系同奶混合后绝对系刚刚好的,珍珠亦几烟韧。
虎虎生风厚鲜奶 $30
虎虎生风鲜奶既珍珠系有大有细,个人觉得几得意,不过都系全部都系大大粒会比较令人满足。
最后想提点大家一样野,虽然openrice写住老虎堂系晚上10点结束营业,但系最近因为个热潮太西利,见到佢10点几都仲有劲多人系度等。话虽如此,但其实如果9点至9点几先去,就有机会卖晒,因为除左今次我仲有去第2次的,戈次就系卖晒😩要去既话就要早d,如果唔系去到失望就唔好啦。