2017-12-04
喺太子近深水埗一带,多数食肆都系老字号,而且旧式茶餐厅、火锅、打冷、酒楼占多数。小田田餐厅就走田园风格,喺呢个老街区可以话系「万红丛中一点绿(田园风系绿色架嘛)」,招牌系相当清新嘅青绿色,非常吸引眼球。入面装潢系清新田园风,好似喺间田园中嘅屋仔食嘢咁,感觉好舒心好relax。由于肚饿关系,见到呢三个咕𠱸,我谂起蔬菜、红萝卜同紫薯。我地叫左一个Dinner set、一个火辣辣铁板。Dinner set选择都几多,百几至二百几蚊,除餐汤、面包、餐饮外,仲可以特价换小食,半价转特饮。火辣辣铁板虽然冇餐汤餐包,但只系$78-128,如果叫嘅系铁板蛋包饭,就送倒立冰一杯,好抵,因为单点一杯要$42架。Dinner set 【烤韩国济州岛黑毛BB猪鞍$188】是日餐汤系蘑菇汤配自家制紫薯饱 - 蘑菇汤味道浓郁,充满粒粒蘑菇蓉。汤碗装汤𠮶部份睇落好细,但其实个碗好深,所以份量唔少,而且更加令个汤保持温热。第一次食紫薯饱,味道唔甜但几有紫薯香,而且质感松软。【是日水果茶$24】餐饮转咗特饮,水果茶原价$24,特价$12,但唔会因跟餐而偷工减料。茶壶,烘炉同茶杯都系全玻璃,好精美。茶里面有火龙果、橙、柠
由于肚饿关系,见到呢三个咕𠱸,我谂起蔬菜、红萝卜同紫薯。
Dinner set 【烤韩国济州岛黑毛BB猪鞍$188】
第一次食紫薯饱,味道唔甜但几有紫薯香,而且质感松软。
【是日水果茶$24】餐饮转咗特饮,水果茶原价$24,特价$12,但唔会因跟餐而偷工减料。茶壶,烘炉同茶杯都系全玻璃,好精美。茶里面有火龙果、橙、柠檬和提子。水果茶我钟意饮甜嘅,呢度嘅就唔甜,不过都够果味,唔错。
主菜用木板上,配有蔬菜。件猪鞍份量足,厚度目测有3cm左右。
猪鞍质素令我地喜出望外,外层烧得微焦,咬落仲有少少脆。里面嘅肉约8-9成熟,所以睇到颜色有啲粉嫩。外层同肉之间有一层薄薄的脂肪,再加上肉质非常鲜嫩,咬下去很juicy,肉味也很浓郁,满口油香,可以唔需要蘸附上嘅烧汁都够晒味。以晚餐$188的价钱嚟讲,性价比极高,系我食过嘅黑毛猪中最好味嘅。
火辣辣铁板【1++韩牛汉堡铁板蛋包饭$118】用铁板上,不过就冇pexxer lxxch𠮶啲吱吱声咁吸引。韩牛汉堡牛味浓郁,而且汉堡连埋个饭都落咗好多黑白芝麻,所以食落都几香口惹味。
我地叫咗芝士汁,原来𠮶细细个樽仔白白哋𠮶樽就系,试咗少少,质感似杰杰地嘅白汁,味道就唔系我哋expect𠮶只芝士味,所以冇落到。不过本身个饭+酱汁都够味道够creamy所以冇乜问题。
个饭本身其实都有芝士,做到拉丝效果架。
【蓝海洋】海蓝色嘅饮品,望落已经感觉凉爽。倒插𠮶支喺Lemonade,酸酸甜甜几开胃,大大支饮管,饮落够晒透心凉,爽呀~
【特浓朱古力心太软伴雪糕$42】朋友系心太软fans,一见到个餐牌有已经双眼发光。佢话个心太软味道都不错,不过个流心朱古力浆稍为唔够浓。虽然未系完美,但佢都encore咗一个……
我哋两个食到好饱,每人大约$200已经有晒甜品同特饮,而且仲唔驶加一,真系几抵食。第时嚟到呢区又多一个好选择~