2019-08-21
今晚心血来潮,好想食鸡煲,朋友介绍北角金乐轩既鸡煲同小菜都好好食,便来试下。一进饭店,诂吾到连平日晚上都有不少街坊熟客来帮衬,餐厅差吾多坐满人。餐牌上面除左有招牌菜老重庆奇味鸡煲,仲有好多打边炉配料用来同鸡煲一齐食。如果吾食鸡煲,仲有黑草羊肉煲,箩卜猪骨煲,醉鸡锅,龙趸鱼/桂花鱼/东星斑鱼锅都有,还有多种川菜,港式小菜等选择,真系总有一样啱你心水!!~老重庆奇味鸡煲 ($188)可以自选走辣,小辣,中辣或大辣,我地就简左走辣。鸡肉肉质非常鲜嫩,鸡肉切得又厚又大件,用料亦好足,有洋葱,冬菇,豆腐卜,芫茜,蒜头等,香料味调得非常惹味,而且亦好浓郁,一上枱已经热辣辣,香喷喷。虽然我地order既系细煲,但份量一d都吾细,绝对又好食又抵食!!~什菌炒黑豚猪肉 ($98)份量好多好大碟,嫩滑黑豚肉一d都吾鞋口,配上惹味什菌,同埋浓浓秘制酱汁,以小菜来讲,配白饭一流!!~黄金中虾 ($188)虾身非常大只,虾肉肉质爽口弹牙,配上炒到起沙既咸蛋黄酱,味道炒得非常之好,咸度适中,真系食到停吾到口。咸肉炒蒜心 ($88)蒜心十分新鲜,条条青绿分明,即叫即炒,入口爽脆好食,咸肉炒得好有获气,配上浓浓虾酱味
老重庆奇味鸡煲 ($188)
什菌炒黑豚猪肉 ($98)
黄金中虾 ($188)
咸肉炒蒜心 ($88)
蒜心十分新鲜,条条青绿分明,即叫即炒,入口爽脆好食,咸肉炒得好有获气,配上浓浓虾酱味道,非常好食,值得一试!!~
竹蔗芧根 ($33)
用料好足,非常清新,亦不会过甜,有助消除热气。
餐厅虽然不算好大,但座位阔落,冷气够凉,坐得舒服,而且服务贴心,价格亦非常实惠,难怪甘多街坊熟客帮衬。
老重庆奇味鸡煲
老重庆奇味鸡煲