2011-12-14 130 浏览
新宏利晌路德围都好多年,生意好旺,铺内其实好细,而且系开放式,好多折枱胶凳开晒晌铺外,大热天气都只系牛角扇侍候,所以一般天热都甚少嚟食。但初春或入秋,就几钟意帮衬,因为够地踎,食得无拘束,而且粥品、油条都好有水准,份量又够十足无欺场,难得仲系街坊价,故此新宏利甚受街坊欢迎。两公婆是日午餐,就系碎牛粥、艇仔粥、银芽炒面同牛脷酥卷肠粉,无错,系牛脷酥卷肠粉,即系炸两嘅牛脷酥版,我都系第一次食。艇仔粥.碎牛粥 $12佢卖嘅粥品款式唔多,都系艇仔、碎牛、猪红、瘦肉、鱼片、皮蛋之间沟嚟沟去,一个牌十来款睇晒,除咗艇仔、碎牛、猪红粥卖$12外,其他配搭都系一律$14,粥料甚多,非常抵食。今回我哋要咗艇仔粥同碎牛粥,相比之下,艇仔粥比较料多,猪皮、鱿鱼、炸米粉…,米粒爆晒花,粥底够绵,而碎牛粥可能因为免治牛肉较为「碎湿湿」啲,所以感到料少啫。银芽炒面 $6份量足晒秤,不过银芽肯定系偏少,可好嘅系面条炒得唔油,几够味。不过,唔够味都唔系问题,因为枱面放晒大大支嘅甜酱、辣酱、麻酱同豉油,想点捞就点捞。牛脷酥卷肠粉 $10贪得意,叫咗依个嚟试。一向我都钟意食牛脷酥,既然有个牛脷酥卷肠粉,当然要试啦。好大碟
,故此新宏利甚受街坊欢迎。
,即系炸两嘅牛脷酥版,我都系第一次食。
艇仔粥.碎牛粥 $12
碎牛粥
艇仔粥、银芽炒面
银芽炒面 $6
大大支酱料放晒晌枱面,想点捞就点捞。
牛脷酥卷肠粉 $10
贪得意,叫咗依个嚟试。一向我都钟意食牛脷酥,既然有个牛脷酥卷肠粉,当然要试啦。好大碟,都只系卖$10,抵食。肠粉皮比较厚,而牛脷酥味带甜,又无油炸鬼咁脆身,所以两者夹埋无炸两咁好食,食落好似啲肠粉包住个面包咁。如果未试过,一试都无妨!