2024-05-13
餐厅位于中环soho区,主打意大利菜,睇装修都有小小年代感,但干净企理。虽然位于中环但性价比高,3 course 最平只需 $258。服务又好亲切,仲有点儿太热情,i人表示吃不消。餐前餐包居然系2款多士!我超爱蕃茄topped个件。而蒜蓉多士亦酥脆可口。加埋焗过的原粒大蒜头,真系好有惊喜。Appetizer - Salmone Affumicato E Avocado以为跟餐秩的前菜会好细份,结果意外地大份,烟三文鱼给得很大方亦很新鲜,仲配搭洋葱、沙律菜和capers,好食。Appetizer - Funghetti Trifolati有我最爱的帕马火腿,配上热炒的蘑菇,沙律,topping加上芝士薄片,口感层次丰富又精致。Prosciutto e Melone3大条卷卷吓了我一跳, 份量太足了吧。帕马火腿和哈密瓜真系绝配,哈密瓜的清甜中和了帕马火腿的咸香,相当合衬。Linguine Alle VongoleVongole就是意大利文里蚬的意思,Linguine alle Vongole即是蚬肉意粉。D蚬真系几大只,蚬肉饱满又鲜甜,扁意粉煮得岩岩好,弹牙又充满白酒香,啖啖滋味。食物质素
Prosciutto e Melone
Linguine Alle Vongole
Vongole就是意大利文里蚬的意思,Linguine alle Vongole即是蚬肉意粉。D蚬真系几大只,蚬肉饱满又鲜甜,扁意粉煮得岩岩好,弹牙又充满白酒香,啖啖滋味。食物质素真心唔错。
Margerita pizza
最传统既Pizza。薄薄嘅手工Pizza充满筋性,皮外脆内软非常可口。蕃茄酱和芝士罗勒嘅香味互相紧扣,份量亦都控制得刚刚好,加上巴马臣芝士碎,非常可口。
Panna Cotta
食落似牛乳奶冻+布丁,好Q弹,奶味浓郁,唯独个果酱甜左DD不太合我口味。
Tiramisu
食落很柔软,芝士味浓,质感唔算太湿,酒味再浓d就更好。
唔单止食物好食兼性价比高,连酒类饮品都超值,一杯wine 40蚊有找,饮落唔差的,忍唔住饮左3杯,非常尽兴。