2019-06-27 927 浏览
呢排肠胃麻麻地,谂住早餐食清淡D整返碗粥。平时都会间唔中黎深水埗街市熟食中心呢度食野,讲真果度以前已经好难去,而家D电梯仲要修理极都未修理好。朝早7点几要穿过拆货落货嘅街市菜贩同鸡贩摊档喺湿滑嘅地面前进……但当你穿过重重困难,就会见到几只猫(X) 错,系到左有好多好嘢食嘅熟食中心。祺记同维记应该系同一个事头婆(戴眼镜个靓女),以前都系去食维记嘅猪润通粉早餐。猪润系出名菜式。今次食斋猪润粥,特别要求加姜,事头婆好大方咁应承仲几次大声提醒厨房,成件事好似食左姜嘅感觉一样,好warm。个粥底好棉,闻到米香同粥特有嘅咸香。食落口又鲜又甜,有D姜丝嘅汁沟埋特别醒胃。今次碗粥猪润份量都多,平时食猪润通比较少呢XD 喺粥嘅热度入面熟得啱啱好,鲜嫩弹牙又冇血水,亦有猪润特有嘅沙嘅口感。加左姜又可以劈咁D腥味同吊到个鲜味出黎。平民嘅地方总系揾到瑰宝。呢碗粥摆喺D 高级地方一定贵好几倍。其他食品价钱都系平民,不过今次主要系养胃为主,怕食得太饱或油腻就冇试了。

2019-06-26
$21 (早餐)
  • 猪润粥