2020-06-25
星期六晚上,即兴约朋友吃晚餐,因为太累又唔想走太多路,就决定系朗豪坊揾间餐厅,而朋友想饮杯酒,我地又想吃生蚝,就去了13楼看看。oops! $69Blue sky $69生蚝$298/6只,我地点了两set,因为1set有6只唔同的蚝,如果叫1set,每人只得3只,所以叫了2 set🧡店员送上枱后跟我地讲,由柠檬开始顺时针食,海水味会由淡至浓。6只蚝分别有American Pearl, St Jame, Belaia, Magnifica, Ancelin, Grillardeau。不过我唔知佢既次序系点放😆济系知道自己最喜欢尾二的味道,海水味比较重及蚝味浓郁,然后喜欢第二个也是比较海水味跟味道咸一点点,也是浓郁的味道。吃完后就送上黑青口 配法包$238,选了白酒忌廉。不论青口还是法包都比想象中大份。忌廉味好重好香,第一口我跟朋友都觉得好香但有D咸,但过冻左小小既时候,白酒味开始出黎,面咸味淡左,整个味道刚刚好。青口好多,一边吃一边饮汁。而已个法包好脆,就算浸左好耐白酒忌廉,入面软透,但外皮依然好香脆,好惹味👍呢个都好值得推介大家吃。最后是炸鱿鱼圈$108鱿鱼圈唔油腻,不过就普普通通,
oops! $69
Blue sky $69
最后是炸鱿鱼圈$108
鱿鱼圈唔油腻,不过就普普通通,冻左之后变得好软身。除非好多朋友食share,如果唔系可以留quota叫其他小食试试。