2024-12-27
2月喺度食过情人节晚餐,知道餐厅喺圣诞期间提供2人套餐,又再订位试试。经过情人节的用餐体验,狗狗爸爸唔建议平安夜光顾,话担心庆祝圣诞第1日,餐厅好可能未上轨道(如上菜顺序),唔想再次成为白老鼠。晚餐分2轮:1730-2000;2030-2230。我哋系首轮,~1745到达餐厅,当时已有3-4台客。是日晚餐同情人节套餐一样包括welcome drink、开胃菜、小食/前菜、主菜、甜品同餐饮各2款,每款1份,如果两个人唔打算share,咁就会分别食唔同的菜式。圣诞节套餐的welcome drink、餐饮,以至开胃菜的三文鱼他他、前菜的郣艮弟田螺以及甜品的栗子蛋糕亦同情人节餐一样,冇变。(餐前饮)橘香梳打:由侍应制作,见到好似系芬达橙汁沟梳打水,再加几片柠檬,味道可以,唔太甜,但原材料只系汽水,加上冇任何presentation,可饮可唔饮(餐前饮)圣诞特饮:同样系汽水,加咗莓同薄荷叶做装饰,但薄荷叶喺杯中载浮载沉,望落唔太新鲜(开胃菜)茄子鱼子酱:惊为天人。冻食,食唔出系茄子,而质感亦应该唔似鱼子酱,佢系糊状,配薄脆多士/法包,食落轻怡,无论系食物的温度同味道都令人胃口大开。份量足,但法包
(开胃菜)茄子鱼子酱:惊为天人。冻食,食唔出系茄子,而质感亦应该唔似鱼子酱,佢系糊状,配薄脆多士/法包,食落轻怡,无论系食物的温度同味道都令人胃口大开。份量足,但法包只有4小件,向侍应提出加添(大部分客人都有此要求),对方爽快回应:「几多块?4件足够吗?」记得情人节时隔离台想加法包,得到的回覆系「可以,但要等,唔知有冇时间焗」之类,今次回覆唔同晒,但有一点想补充,上次法包应该系现烤,而今次似系提供现货
(开胃菜)烟熏三文鱼牛油果他他:富层次,材料有牛油果、柠檬、黑胡椒、红菜头、勺草、芥末同素忌廉,3层同样软滑,味道各有特色;可能唔系第1次食,唔算好有惊喜
(前菜)勃艮第焗田螺:卖相唔错,但个人觉得味道、口感唔特别,仲带几分油腻感
(前菜)香煎鹅肝配红加仑子:非常可口!素鹅肝的本体非常软,一笃即散,外层应该扑咗粉煎香过,所以有啲脆口,带焦香;小红莓汁可解腻,口感、味道都似食素前试过的真鹅肝,推介!
(主菜)威灵顿牛柳:有齐酥皮、蘑菇酱、素烟肉同素牛肉,饱肚亦好食。薯蓉系配菜,带油香,惹味。食完呢个主菜已开始饱。人生中未食过威灵顿牛柳,唔知道正宗的酱汁系咩味,而呢个酱就好似港式乳猪酱,带明显甜味,同牛柳唔算好夹,但整体仍然好好食
(主菜)宝云酥羊架:有风沙羊架的风味,当然食唔到羊膻味,主要系孜然粉同香料味,同埋干身煮法令食物无论喺视觉同味觉上亦几可乱真
(甜品)栗子挞:同市面上食到的冇乜分别,就系栗子蓉、忌廉,内藏3粒栗子
(甜品)沙巴翁:未食过的甜品,creamy,液态状,有少少甜,层次略为单调,始终食材较少
(餐饮)经典苹果热饮:带香料味,热饮,感觉几暖身
(餐饮)圣诞热朱古力:劲多忌廉,唧满成只杯,似系「座融」朱古力钉制作而成(因最尾饮到半融的朱古力钉);用料咁邪恶,好难唔好饮,但忌廉真系落得太狠,相信好少客会食晒啲忌廉,好浪费;餐厅所有饮品都唔太讲究presentation
相比情人节当晚,今次餐厅的服务到位啲,但依然冇主动换碟,冇提供分菜的餐具(要互食口水尾),上菜仍有些少混乱(但冇发生喺我哋身上),不过侍应好勤力斟水,有礼,临走时会问番啲食物系咪ok。至于订位时,餐厅提及会预备一份小礼物,原来同情人节一样系是日餐牌。我相信有啲人钟意呢种留念方式,但一台一张,收到可能唔知边个keep,再者餐牌上的字好细粒,好难睇到。假使餐厅自制朱古力作为小礼物,咁就会吸引啲。