2018-05-02
自上星期从日本回港后,打算斋戒日本菜一头半个月,中菜又唔太想食,又走到太子上次和友人打边炉的餐厅附近,原来旁边系一间泰国菜餐厅(上次竟没有留意到),虽然已经八点几,但见到店里都坐满人,男人就建议今餐系到解决,好,反正很久没有回鄕,都系时候一解思鄕之苦。已经工作大半天好耐无野到过肚既我俩,即该点左个小食拼盘(小),柚子虾沙律,见到人地食既条烧鱼好吸引都叫左条,最后再加了一碟炒杂菜。另外,食泰菜唔小得要叫番个椰青同lime soda 啦好快就上左个柚子虾沙律,柚子虾沙律酸甜,好开胃,D虾好弹牙,食落唔系雪蔵野,男人食神上身话个沙律加左小小椰汁,嗒真D,又真系食到有椰味,的确特别。之后就到小食拼盘(小),佢虽然字面上就叫做小,但个份量就一定唔系小,佢有五款小食,有春卷,虾饼,鱼饼,鸡翼同香叶包鸡,每款至少有两件,好足料。下次真系要叫个大既睇下有几大。到我地既主角-盐烧乌头,一见到都哗左一声,因为都几大条下,店定将鱼分开一半再烧,所以只要一翻就可以翻开条鱼,鱼肉点上佢既秘制酱汁,鱼唔会太老,真系可以食晒成碗饭。食左咁多肉,之后就清清地来个炒杂菜,有各种不同既蔬菜,仲有我至爱西兰花。成间餐厅格局
成间餐厅格局都十分泰式,特别系墙上个块黑色摆设,我地走既时候都差不多9点半,仍然有好多人入座。食左一餐好食既泰菜,咁舒服既环境,系时候又要谂下几时回鄕。