2018-01-12 181 浏览
今次来到尖沙咀,和朋友来到这餐厅食饭。地点系K11对面,好易揾,十分近地铁站,交通尚算方便。来这餐厅的原因主要是看见装潢昏暗有情调,地方宽阔,餐厅的装潢洋溢浓厚的英伦风格,典雅中又带点古旧色彩,用餐环境宁静与朋友交心的好去处之一,今日我终于可以同佢地叙旧。入到去餐厅,俾人哋嘅感觉系好舒服好有欧美风格。可能大多数装饰及色调都主攻白色。枱面上嘅装饰令餐厅显得更高贵,重点成个布置好浪漫。特别系个水晶灯,出嚟嘅倒影系一个心形,情调满分。侍应态度服务十分良好,仲间吾中走过来同我地倾计添,仲经常面带五号(笑到见到牙)笑容。正规西菜而言应包括了汤、前菜、主菜、餐后甜品及饮品。这间法式西餐正正做到西餐嘅要求。汤:芦笋姜汁同沙侓本人系好唔钟意饮姜汁,但依间餐厅整嘅芦笋姜汁汤饮完第一啖会手好自然又去饮第二啖,可能有忌廉底所以较易入口,伊沙津用左黑醋去配搭完全系开胃菜。主菜方面:其实未去之前,上OpenRice 睇已经劲想叫乳猪食,最后果然没有令我失望,好满足。最吸引的地方系快猪皮,咬落去果下*杀杀声*。总之一句讲晒好脆,好似食紧薯片咁。而且肉质有咬囗,又唔会好肥或者好油。不过厨师都好用心将沙律捞左少少蜜糖

入到去餐厅,俾人哋嘅感觉系好舒服好有
出嚟嘅倒影系一个心形,情调满分。

是日餐汤芦笋姜汁汤
是日前菜黑醋沙律

汤:芦笋姜汁同沙侓

主菜方面:
烧西班牙乳猪薯角配苹果蜜桃酱

其实未去之前,上OpenRice 睇已经劲想叫乳猪食,最后果然没有令我失望,好满足。最吸引的地方系快猪皮,咬落去果下*杀杀声*。总之一句讲晒好脆,好似食紧薯片咁。而且肉质有咬囗,又唔会好肥或者好油。不过厨师都好用心将沙律捞左少少蜜糖,所以冇咁油腻。仲有一点唔记得提,就系个酱汁啊。唔会话好甜好酸。*Good* 同埋火候控制得好所以果酱汁唔黑,因为苹果着内阻会好黑。
香煎焗美国银鳕鱼配时令蔬菜配白兰地忌廉汁

香煎焗美国银鳕鱼配时日蔬菜配白兰地忌廉汁-底层有幼身的露笋,伊个鳕鱼超厚身,鱼肉嫰滑,伊上面铺上长条型甘笋片,整到好似一条一条嘅阔身扁意粉,卖相特别。叶白兰地忌廉汁也是分量相当足够。这个汁料同鱼一齐食令整体更好滑。

伯爵红茶及茉莉绿茶

我地一边食嘢一边饮茶一边倾计,真系忘记咗生活有几繁忙,可以喺度放松下。

是日甜品抹茶蛋糕
整体上好靓唔舍得食,特别系只蝴蝶,好逼真。原来佢系饼干,我仲以为佢系装饰。讲一讲个绿茶蛋糕先,一放入口蛋糕自己溶化。食完第一啖成个口充满抹茶,不得了。我自己系一个抺茶粉,下次我一定会再叫一个食。
Lychee  moijito
Blue  Hawaill

食完咁多嘢,梗系叫返有酒饮品。饮品方面都唔算太差,同埋原来荔枝都几夹,又唔会话太甜,适中。第二杯有少少酸酸地但系有少少甜甜地,个口感非常得意。正。最后我地叫左火焰三,其实因为我哋觉得佢个名巧得意想试吓。间餐厅整到个蛋白好蛋糕咁松软,烧嘅过程中都唔会话搞到个雪糕及蛋白有苦味窿味既出现,间野真系好用心。
火焰山

2018-01-11