2019-08-25 1897 浏览
是日同旧同学聚旧,人大左都系钟意食中菜多d, 今次就黎呢到试下呢个私房菜。提提大家呢到要预早book 位,系book 台果阵谂定埋食咩𩠌,留定就唔怕黎到无得食喇,仲可以一坐低就叫起菜,唔使等咁耐tim.一行5人,食左6个小菜,一个汤,4个前菜,同一个炒野。 果然我地果日系好饿。咸鱼煎莲藕饼,煎得好香,肉质唔散,仲有阵阵咸鱼香。醉鸡,估唔到个醉鸡系全只既,好少食醉鸡系室温的,肉质唔鞋,酒味重。黄金豆腐,外脆内软。夏天梗系要饮个冬瓜盅,好足料,有带子有虾,五个人,每人最少饮咗两碗,分量十足。陈醋洋葱肉牌,陈醋酸酸甜甜配上香口嘅肉牌非常夹,另外再配上提子干,第一次食呢一个配搭好,好食。咕噜肉,名副其实,真系一旧骨都冇,外皮炸得好脆,但略嫌甜酸汁未够突出。鱼香茄子煲,唔通坊间一般食到嘅油淋淋,茄子完全去皮,唔会咬唔到,热辣辣送上枱送饭一流。鲜茄浓汤浸时蔬,真系有蕃茄肉喺面,白菜仔同蕃茄个味好夹。豉椒肉煎米,个米粉虽然唔算好趣,但胜在是朝执够惹味,牛肉唔会韧。整体同学们都赞不绝口,下次再有同学聚会一定要再嚟食过。#菜雍坊

咸鱼煎莲藕饼,煎得好香,肉质唔散,仲有阵阵咸鱼香。
黄金豆腐,外脆内软。
鲜茄浓汤浸时蔬,真系有蕃茄肉喺面,白菜仔同蕃茄个味好夹。

整体同学们都赞不绝口,下次再有同学聚会一定要再嚟食过。
#菜雍坊