2018-10-28 162 浏览
之前一直听过湾仔有间有个”虎”字嘅拉面,原来都有两间,不过神虎就剩系得呢一间,终于比我地行吓行吓见到佢,饿虎要食嘢啦我哋叫咗两个拉面,一个系海老虎,另一个黑虎。呢两个本身都冇鸡蛋,所以我哋加咗只鸡蛋,另外想食多啲菜,所以一人加咗一份黑木耳。呢一间其实喺日本见过,不过每一次经过都已经食饱,所以今次好开心可以喺香港试到。终于嚟到喇,汤底够热,不太「杰」,但汤底浓郁,海老虎里面有好多樱花虾,最紧要要睇吓个叉烧,好juicy时好有咬口,只得一块不过都几大块。唯独是原来里面没有笋,下次要记得加。至于黑虎,蒜蓉味很重,但却不太油腻,刚刚好。至于加一份黑木耳,也不马虎,用小碟另外上,非常大份,还加上少少麻油嘅香味,爽口好吃。另外通常拉面店员工都系比较潇洒,至于这一间,不断听到有多谢嘅声音,员工也非常有礼貌,值得一赞!地方也没有油烟味,很企理。知道有呢间拉面,下次去湾仔想食拉面就知道要去边度啦

我哋叫咗两个拉面,一个系海老虎,另一个黑虎。
至于黑虎,蒜蓉味很重,但却不太油腻,刚刚好。
知道有呢间拉面,下次去湾仔想食拉面就知道要去边度啦
海老虎
黑虎