2021-08-11
千两又有新Menu,职人特选晚膳六道菜晚餐,所以同老婆date night黎试吓。前菜酸汁松叶蟹肉三文鱼子沙律 - 酸酸地清新开胃刺身鲷鱼,吞拿鱼,烧拖罗 - 一贯高水准,拖罗入口即溶第一种sake楯野川三十三纯米大吟酿味道比较清淡,适合配鱼生识人寿司真鲷伴𩽾𩾌鱼肝西瓜奈良渍 - 𩽾𩾌鱼肝令清淡既鲷鱼变成另一个层次,配搭非常夹马粪海胆配白虾 - 海胆+虾再配上飞鱼子,你要亲身试过先可以感受到个中喜悦车海老 - 中规中矩脑天(吞拿鱼头盖肉) - 佢系吞拿鱼近头既肉,非常有拖罗feel,入口即溶,非常好味炙烧黄牛马粪海胆 - 可以的话,一啖摆晒入口,唔同层次嘅口感及味道,会令到你再想食多件第二款sake山本润黑纯米大吟酿味道清甜,适合配寿司热食汁煮广岛蚝配萝卜 - 味道偏甜,适合送酒第三款sake泉桥黑蜻蜓生酛纯米味道清新,几适合配热食汤鲷鱼清汤 - 食完浓味嘅热食,以清汤做结尾甜品红豆栗子糕六道菜晚餐$488我认为Sake Paring $168非常值得,因为有三款清酒,每款都有足够嘅份量。
前菜
酸汁松叶蟹肉三文鱼子沙律 - 酸酸地清新开胃
刺身
鲷鱼,吞拿鱼,烧拖罗 - 一贯高水准,拖罗入口即溶
识人寿司
车海老 - 中规中矩
第二款sake山本润黑纯米大吟酿味道清甜,适合配寿司
热食
汁煮广岛蚝配萝卜 - 味道偏甜,适合送酒
第三款sake泉桥黑蜻蜓生酛纯米味道清新,几适合配热食
汤
鲷鱼清汤 - 食完浓味嘅热食,以清汤做结尾
甜品
红豆栗子糕