2017-02-01
近年都久唔久会嚟到大角咀揾食,睇见依区不断变化,虽然唔喺咩变天速度,但见唔少旧楼被收购,被重建,是日中午嚟到利得街,就有一个巨型嘅市建局项目兴建紧,然而,成条街仍然有唔少旧楼,地下铺位大多数亦喺车房,不过,待市建局个项目落成,相信成条街慢慢会变得不一样。同朋友嚟到依度,皆因从食友口中知道有间小店「The Staff」新开无耐,做菜甚有质素,早午餐亦颇有特色。因为朋友都喺晌奥海城返工,间中亦落依区食晏,小弟亦久唔久过嚟,所以,大全街、埃华街、利得街……等等,都有啲印象,过到嚟都唔难揾。而且,平时食完嘢会行过港湾豪庭拍卡,由南昌经西铁搭一个站就返到美孚喇。踏入餐厅内,果真一派小店格局,全店大概得24个位,但装修骨子简约,以啡色及杏色为主调,配皮椅,感觉悠闲舒适。餐厅尾喺开放式厨房,都偷窥到师傅做菜的情况,更不时传来做菜嘅香气。由于餐厅喺新开关系,免收加一服务费,不过,问店长都未知几时完个免加一,但应该都会有段时间嘅。餐牌设计超简单,用瓦通纸黐起黑底白字嘅餐牌,食物选择可从一张Brunch Menu及两张A La Carte Menu去拣,前者共有7七款主菜选择,定价由$78-$118,包一
春鸡即喺表示日子长得唔长嘅细鸡,所以,就算成只都唔会好大,不过,肉质就相对嫩滑,烧过之后,真喺做到皮脆肉嫩,肉质细滑,非常香口。除有啲烤薯仔、烤青瓜外,仲有一小兜普罗旺斯炖,菜,即喺乜?其实小弟都唔喺好识,但味道如炖杂菜,几香几浓。
友人跟餐就贪得意加钱要杯热带雨林,其实喺啲杂莓加菠萝汁所混成嘅梳打,加多少少装饰,又真喺几有热带风情。味道方面,酸酸甜甜,冰冰凉凉,又几清爽。 有今生冇来世早餐 $238
散叫餐牌有一系列嘅「早餐」,其中一款劲有霸气,叫「有今生冇来世早餐」(2人用),列明所有食材,包括:茄汁豆、龙葵菇、炒白菌、昆布兰肠、牛仔肠、露笋法式焗蛋、金银魔鬼蛋、窝夫、蕃茄、巴马火腿、沙律菜、烟三文鱼、薯饼、红菜头慕丝蛋糕及士多啤梨奶冻,仲要以原块年轮木砧板上枱,一送嚟真喺几震撼架!不过,有少少虾碌,就喺漏咗两件薯饼,故另碟后上,哈哈,另外,事后先发觉少咗沙律菜。 食得出用料不赖,好似炒白菌再加一大只龙葵菇,香赐唔喺普普通通嘅鸡肉肠、猪肉肠,弃烟肉,采用巴马火腿,感觉喺唔同啲。味道上,就梗喺更有质素,龙葵菇厚肉多汁,昆布兰肠肠衣脆口,露笋法式焗蛋又几有新意,巴马火腿油润咸香;甜点中嘅窝夫以咖啡豆模做成,如果俾啲蜜糖沾吓就仲正,而红菜头慕丝蛋糕及士多啤梨奶冻都算唔错!
小弟例牌啲要杯拿铁,杯身印有Movenpick字样,可理解为店家采用其咖啡豆,当然差极有个谱。奶泡又撞得均匀,无需落糖,每啖都醇香柔滑。 海盐焦糖拿铁咖啡 $42
另一友人就唔算咁经常饮咖啡,故觉得海盐焦糖拿铁咖啡好特别,究竟喺咸,定喺甜呢?拉花比我杯拿铁更细致、更靓,而咖啡味同样既醇香,又幼滑,微微焦糖香,只喺觉得海盐嘅咸味欠奉。 食完觉得啲嘢唔错,果然喺一家隐世嘅小店,值得翻兜,所以,朋友都专登睇睇佢哋啲午餐,有时候可以过嚟食午餐,小弟就八吓佢哋嘅晚餐,或者第时会再光顾。 此外,服务又妥贴,而且,仲留意到佢哋嘅全日早餐其中一款喺全素,下次可以带老婆嚟一齐试试。