2019-01-17 62 浏览
早前在网上见到呢间地中海餐厅既报导觉得好吸引,特登预约左一晚前黎朝圣熟成牛餐厅位于湾仔利东街旁的大厦内,非常方便。一出电梯就见到一个摆放牛扒的熟成柜,真系等唔切想快d食呀餐厅布置悠闲舒适,好阔落而且每台之间距离比较远,算是香港餐厅比较少有。饮品类有sparking wine、red wine同white wine,店主见我拣唔到,就推荐我试下佢地既cocktail。呢度既cocktail最特别之处系没有menu,因为唔想限制客人窝。客人可讲出自己喜爱既味道,bartender会特别调制比你咁特别当然要试下啦!!Cocktail $150我同佢讲我钟意甜甜地又酒味浓既酒,佢整左呢杯martini比我,又真系符合晒我要求,有果味既香甜同非常浓烈既酒味,好饮而且佢连个杯都系冻过既,加分另外男友点左杯比较rich同易入口既红酒Frappato,据佢讲用黎用牛扒好夹。(饮左一半先记得影相..实际大杯好多.)Seasonal Clams $164个汁不是普通既忌廉白汁,我地仲食到有香矛等香料味,感觉非一般!蚬肉煮得啱啱熟,所以肉质非常细嫩,推荐!Salmon on Charcola $218鱼肉质

咁特别当然要试下啦!!

Cocktail $150
而且佢连个杯都系冻过既,加分

饮左一半的红酒

Seasonal Clams $164
Seasonal  Clams

Salmon on Charcola $218
鱼肉质鲜嫩,没有过多调味,可以食到鱼肉本身的味道。如果觉得唔够调味,可以加上底部既小麦一齐食,会有另外一种风味
Salmon on Charcola

法国熟成肉眼扒 $650
这个肉眼扒经熟成45日之后,风味同新鲜牛肉完全唔同!肉味更加浓郁,而且肉质都好柔软。就算平时唔食得咁生既男友都食左好多块,大赞好食

Side Dish 四川炒杂菜$46
虽然系四川风味,但完全唔辣。可能大厨只用左花椒之类既香辛料带出四川既风味,没有加过辣椒
呢个炒杂菜好惹味,不错!
Szechuan  sauted  veggies

Side Dish Potato Gratin $38
切成薄片既薯仔加左芝士焗,邪恶但好好食
Potato Gratin

最后,店主见我好似好钟意饮酒所以请我饮左杯芒果vodka。呢杯酒非常好饮,好甜好啱女士!不过我唔记得问佢有冇得单点呢杯酒,下次黎再问下先