2020-12-24 2006 浏览
系网上睇过一条短片比较佢同Gontran Cherrier 既牛角包, 虽然最后Gontran Cherrier 既牛角包评分较高, 但因为呢条短片吸引我上网揾下bakehouse既资料, 发现原来佢系一间大排长龙既人气面包店。所以都暂时无考虑去帮衬住。然后最近知道佢系苏豪区开左分店, 念住位置无咁方便, 人潮应该会少D。今日夹到时间中午12点多到达买面包兼到附近食晏。到达时有大概10个客人正在排队, 尚可接受的程度。间舖头好细, 只足够排紧队准备购买既客人入内。所以无得话睇下D野啱唔啱食或者拣定先买。我地买左Croissant, sourdough egg tart, apple crumble danish, cinnamon pecan roll, ham & cheese croissant, quiche Lorraine 同potato focaccia。sourdough egg tart - 超级推介必食。挞皮同平时香港食开无论系酥皮定曲奇皮都好唔同, 有少少韧韧地又有少少脆脆地再有一阵焦香味。唔知有无人同我一样觉得佢既外皮味道好似另一种法式甜品 - 可丽露既味道。(我

sourdough egg tart

sourdough egg tart - 超级推介必食
。挞皮同平时香港食开无论系酥皮定曲奇皮都好唔同, 有少少韧韧地又有少少脆脆地再有一阵焦香味。唔知有无人同我一样觉得佢既外皮味道好似另一种法式甜品 - 可丽露既味道。(我个人非常钟意食可丽露𠮶层皮, 好钟意𠮶阵焦香味加脆脆地既口感)配上佢地香甜软滑既蛋浆, bakehouse 蛋挞既蛋浆亦都唔似我地系香港食开既𠮶种味道, 而似系焦糖炖蛋既𠮶种。呢个真系要食两个先够喉。

cinnamon pecan roll - 另一必食推介
。每一啖都充满住糖霜同肉桂既香气, 见食评话呢个肉桂卷口感酥脆, 但因为我用左微波炉加热, 所以食落口感变得软熟, 但我非常钟意呀, 感觉无咁热气

potato focaccia - 一直都好钟意食focaccia, 有著同其他面包唔同既咸香同橄榄油既香气。食落松软得黎又带点烟韧。

我无食牛角包, 老公话比较之下, Gontran Cherrier 既好味D - 酥脆且充满牛油香。

quiche Lorraine - 我无食, 老公只系讲左句, 呢个系饱肚之选。

而apple crumble danish 成个比我仔食左, 味道应该不错吧。
外卖自取
sourdough egg tart