2019-11-05
朝早10:15分左右,Miam Bakery嘅肉桂卷出炉。浓郁而甜丝丝嘅肉桂香味充斥住成间面包店。🤤虽然店内有卖法式咸派、牛角包🥐、酸种面包、贝果🥯等,但每次都抵抗唔到肉桂卷嘅香味诱惑,点都买返个先走。1\肉桂卷以前觉得肉桂味道臭,而家反而觉得肉桂卷配咖啡一流👍🏻。肉桂嘅气味来自肉桂树嘅树皮。树皮内含有特殊成分-肉桂醛,系种有机化合物,所以肉桂树周围都会带有呢种气味。而取下嘅树皮,不论条状肉桂定系肉桂粉,闻落都有阵微微辛辣嘅气味。当肉桂粉加上糖,制成甜点,味道就变得独特香甜、唔辛辣。肉桂卷系香港唔常见,即使有卖,卖相亦唔讨好。难得系Miam Bakery揾到色香味俱全嘅肉桂卷,超开心🥳!肉桂卷真材实料👍🏻,肉桂嘅辛甜香味非常浓郁,而且口感相当札实,一啖咬落去系甜甜嘅满足感,配返杯我最钟意嘅Flat White☕️,幸运爆登~💗2\Basque Cheesecake 有别于传统芝士蛋糕,烧焦嘅外层、凹陷嘅表面系basque cheesecake 嘅特征。质感比纽约芝士蛋糕软身,郤比日本芝士蛋糕硬、稠密。蛋糕烤焦嘅外层较硬身,🤤有种微微烧焦嘅香味,入面亦湿润软绵,散发住非常浓郁嘅芝士味道🧀。
1\
肉桂卷
以前觉得肉桂味道臭,而家反而觉得肉桂卷配咖啡一流👍🏻。
2\
Basque Cheesecake
有别于传统芝士蛋糕,烧焦嘅外层、凹陷嘅表面系basque cheesecake 嘅特征。质感比纽约芝士蛋糕软身,郤比日本芝士蛋糕硬、稠密。蛋糕烤焦嘅外层较硬身,🤤有种微微烧焦嘅香味,入面亦湿润软绵,散发住非常浓郁嘅芝士味道🧀。虽然望落一件份量唔大,但由于芝士味真系超浓郁,所以一个人食哂都会觉得腻,同朋友share少食多滋味就岩岩好啦。😋
3\
南瓜派
喺万圣节𠮶个星期,Miam Bakery特别推出南瓜派应节🎃,可选择加棉花糖蛋白霜。
一般饼店只单纯用蛋白霜,Miam Bakery嘅蛋白霜混合咗棉花糖,带点棉花糖嘅粘弹质感,口感好特别。👍🏻
派馅系南瓜蓉,南瓜蓉打得非常细腻顺滑,食落好smooth,🎃味道浓厚,值得一试!唔好甜点嘅朋友觉得食哂成件会有啲啲过甜,但整体黎讲都唔错。
牛角面包🥐同pound cake都好吸引,下次真系要企硬,试下其他款色💪🏻。